Miskolc-Hidasnémeti között közlekedik utoljára a legendás Poznańi típusú kocsi

Megosztás

A Rába által gyártott vonatkocsik közel 40 év szolgálat után búcsúznak a napi forgalomból. Egyúttal búcsúznak az utolsó lengyel gyártású, poznańi Bo és Bko sorozatú gyorsvonati, illetve első generációs InterCity kocsik is. Mindkét járműbúcsúztatóra az október 1-2. hétvégén kerül sor – tette közzé a MÁV.

A Poznańi Bo és Bko búcsúztatójára a Miskolc-Hidasnémeti vonalon kerül sor a hétvégén. A személykocsik és a vonatok általános díjszabás szerint vehetőek igénybe.

A sorozat tagjai elsősorban a belföldi gyorsvonatokban közlekedtek, nemzetközi forgalomra korábban sem voltak alkalmasak. Az elsőosztályú kocsik 9 fülkéjében összesen 54 ülőhely áll rendelkezésre; ebből a kocsiból 80 db épült. A másodosztályú kocsik 10 fülkéjében összesen 80 ülőhely áll rendelkezésre; ebből a kocsiból 213 db épült. 24,5 m hosszúak, üresen a tömegük 37 t és 120 km/h végsebességgel közlekedhetnek. Az október 1-én 13 óra körül Hidasnémetiből induló vonatot a tervek szerint a régi időket idéző köntösbe bújtatott Szili (001) húzza. Vasárnapot követően a lengyel kocsik már csak különleges alkalmakkor szállítanak utasokat.

Kapcsolódó cikkek