Akár 200 ezer forintos bírságot is kaphat, aki nem vesz részt a népszámláláson

Megosztás

Október 1-jén indul a népszámlálás, amelyen mindenki számára kötelező a részvétel.

A HVG.hu gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat a népszámlálás kapcsán, ebből szemezgetünk most mi is. Maga a 2022-es népszámlálás hivatalosan október 1. és november 28. között tart, ezen belül két részre oszlik. Az első fázis október 1. és 16. között zajlik, ekkor a háztartások önállóan, online tölthetik ki a kérdőívet a nepszamlalas2022.hu oldalon. Akik ezzel nem élnek, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel.

A népszámláláson mindenkinek kötelező a részvétel, erről törvény rendelkezik. A kérdések közül azonban nem kötelező mindegyikre válaszolni, a nemzetiségre, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra és a fogyatékosságra vonatkozó kérdések megválaszolása önkéntes.

Ha mindezek ellenére sem hajlandó valaki kitölteni a kérdőívet, arra közigazgatási bírság várhat, amelynek a legmagasabb összege 200 ezer forint.

A HVG arról is írt, hogyan zajlik az online kitöltés: a KSH a következő napokban minden magyarországi lakcímre postai felkérő levelet küld, ebben lesz az a 12 jegyű belépési kód, melynek segítségével be lehet lépni az online felületre. Fontos, hogy a felkérő levél nem névre szól, csak a lakás címe szerepel a címzésben (a házszámig.)

A népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívből, valamint a lakásban élőkről szóló kérdőívből. Utóbbi minden egyes lakónak külön jár, és akkor kapjuk meg, amikor beírjuk, hogy hány fő lakik a lakásban. A lakáskérdőívet az ország területén található összes lakásról várják, vagyis azokról is, melyek üresen állnak.

Forrás és további részletek: hvg.hu; Fotó: MTI/Soós Lajos

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek