A Törvényszék szerint jogsértő és félelemkeltő volt a Figyelő Soros-listája

Megosztás

Elsőfokú, még nem jogerős ítéletében szerdán a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a Figyelő 2018-as Soros-listája jogsértő és félelemkeltő volt, a lapkiadó Mediaworksnek bocsánatot kell kérnie, és fejenként 200-500 ezer forint sérelemdíjat is fizethet – írja a HVG.

A Figyelő 2018-ban a nyomtatott kiadásában „A spekuláns emberei” címmel listát jelentetett meg azokról a civil aktivistákról, jogászokról, tudósokról és újságírókról, akik szerintük „Soros György zsoldosai” voltak. A több száz ember nevét tartalmazó lista szereplői közül 34-en (24 nem közszereplő és 10 közszereplő) perelték a nyomtatásban egy ideje már nem megjelenő Figyelőt. A felpereseket a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.

A Rainer Lilla vezette bírói tanács az ítéletben majdnem teljes körűen a Figyelőt képviselő Mediaworks kiadóval szemben fellépő listázottaknak adott igazat.

Az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott, hogy a lap jogsértést követett el, mert a lista tényállításának (hogy az azon szereplők Soros zsoldosai) nem volt jogalapja, ráadásul azt a hamis látszatot keltette, hogy a szereplők nem autonóm személyek.

Ráadásul – hívta fel a figyelmet a bíróság – a lista válogatás nélküli és hevenyészett volt, még elhunytak is szerepeltek rajta. Az ítélet hangsúlyos része volt, hogy „a történelmi előzmények után” a listázás „nemcsak rontja a felperesek társadalmi megítélését, hanem félelemkeltő is”.

Kapcsolódó cikkek