Eltemették II. Erzsébet királynőt

Megosztás

Eltemették II. Erzsébet királynőt, aki szeptember 8-án, 96 éves korában hunyt el. A londoni Westminster-apátságban tartott gyászszertartás után a koporsót a Wellington-diadalívhez vitték, onnan pedig halottaskocsival szállították a windsori kastélyba.

Napok óta százezrek álltak sorban Londonban, hogy láthassák a Westminster Hallban felravatalozott koporsót. A tíznapos gyászidőszak hétfőn ért véget, a temetés napját Nagy-Britanniában szabadnappá nyilvánították, így akár százezrek is az angol fővárosba utazhattak, hogy végső búcsút vegyenek királynőjüktől. Ezt helyi idő szerint reggel fél hétig tehették meg.

Nyolc óra után megnyílt a Westminster-apátság kapuja, és elkezdtek megérkezni a méltóságok és politikusok a királynő gyászszertartására. II. Erzsébet ólomkoporsóját a Királyi Haditengerészet 142 katonája húzta a Westminster-apátságig. A királynő gyerekei, III. Károly, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf az első sorokban kísérték a koporsót, őket követte Vilmos walesi herceg és Harry herceg. A gyászszertartáson részt vett a kilencéves György herceg és két évvel fiatalabb húga, Sarolta hercegnő is. A menet a Szent György-kápolnához kísérte a királynő koporsóját, majd az ottani szertartás végén leengedték a királyi sírboltba.

A királyi család szűk körű szertartása után, hétfő este helyezik majd el II. Erzsébet koporsóját a VI. György emlékkápolnában.

Kiemelt kép: Jeff J. Mitchell, Getty Images

Kapcsolódó cikkek