Ígérget a kormány Brüsszelnek: összeférhetetlenség miatt Varga Judit máris csomagolhat Miskolcon?

Megosztás

A kormány ugyanis azt vállalta az Európai Bizottság felé, hogy a közérdekű közalapítványoknál szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoz, a politikai kötődés kizáró ok lesz. A miniszterek és az országgyűlési képviselők jelen állás szerint biztosan repülnek, így Miskolcról Varga Judit miniszter asszony is. Ilyenkor látszik, mennyire átpolitizálódott a Fidesz miatt a közélet is.

Komoly engedményeket tesz az Európai Bizottságnak a magyar kormány azért, hogy megkapja azt a 3000 milliárd forintnyi uniós pénzt, aminek most az elvonása fenyeget.

Navracsics Tibor miniszter a részleteket soroló sajtótájékoztatón elmondta, a kormány vállalta az Európai Bizottság felé azt is, hogy a közfeladatot ellátó közalapítványok esetében az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítja.

Ez az uniós szabályok átvételét jelenti a gyakorlatban, amelyek alapján összeférhetetlenséget jelenthet a kuratóriumi tagok esetében politikai szimpátia is.

Bár még nem ismert pontosan, hogy a “politikai szimpátia” pontosan mit takar, de borítékolhatóan komoly változás jön a közalapítványoknál, hiszen több helyen miniszterek ülnek.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összesen 33 szervezetet nevesít, megnéztük, hogy kinek mozoghat a széke az új összeférhetetlenségi szabályokkal.

Köztük:

  • Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány

Tag Stumpf István egykori miniszter, volt alkotmánybíró, aki – visszakerülve a kormányzat közelébe – az egyetemek modellváltásáért felelős kormánybiztos lett.

  • Universitas Miskolcinensis Alapítvány

Elnök Varga Judit miniszter, tag Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere. Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón az ő összeférhetetlenségét említette példaként.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek