Encs polgármestere megszorításokat jelentett be az energiaválság miatt

Megosztás

Mikola Gergely, Encs polgármestere az az energiaválság kezeléséről szóló intézményvezetői megbeszélését követően számolt be az önkormányzat döntéseiről és a megemelkedett rezsiköltség okozta nehézségekről.

Ahogy a lakosság jelentős többsége, Önkormányzatunk is nehéz helyzetbe kerül(het) a következő időszakban az energiaválság hatásai miatt. A lakossági rezsicsökkentés részbeni kivezetésével egyidőben az önkormányzat alól is kikerült a védőháló. Az új számok alapján az eddigi 36 Ft/kwh áram helyett 260 Ft/kwh, a 120-160 Ft/m3 gáz helyett minimum 500-700 Ft/m3 árat fogunk fizetni.

– közölte a drasztikus áremelkedés adatait a polgármester.

Mikola kiemelte, hogy a legfontosabb feladat, hogy a szociális alapszolgáltatásokat, az idősek otthonát, a bölcsődéket és az óvodákat megfelelő színvonalon tudják működtetni, illetve minden munkavállalót meg tudjon tartani az Önkormányzat és annak intézményrendszere.

Sajnos azonban döntéseket is kell hoznunk, hiszen éves szinten 100 millió forint feletti többletkiadásunkra nincs hosszútávú fedezet. Minden intézményünk készül több forgatókönyvvel, de nincs döntés még teljes intézményi bezárásokról. A következő pár hét történéseitől függ, hogy meddig kell majd húznunk a nadrágszíjunkat, addig is a kevéssé használt, ideiglenesen pótolható épületeinkben, feladatainkban korlátozásokat vezettünk be

– mondta.

Eszerint ideiglenesen bezárják a Városi Galériát és nyilvános mosdót, a volt tüdőgondozó épületét, a Szeles utca 2. alatt található önkormányzati ingatlant, valamint elzárják a szökőkutat és fontolgatják továbbá a városi díszvilágítás korlátozásának lehetőségét is.

A polgármester arra kér mindenkit, hogy a városi pletykáknak ne üljenek fel, ugyanakkor kimondta, hogy készülnek a legrosszabb és a legjobb forgatókönyvekre is egyaránt.

Kiemelt kép: Mikola Gergely Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek