Az Y-híd projektje már a hajránál tart, íme a legújabb fejlemények

Megosztás

A híd, a turbókörforgalom és a hozzájuk kapcsolódó útépítések is jó ütemben haladnak. Belátható időn belül használatba vehetjük.

Hamarosan elkészül Miskolc komplex közlekedésfejlesztési projektjének, azaz Y-hídnak és a hozzá kapcsolód útfejlesztéseknek az első üteme – ezt szombaton jelentette be a helyszínen, vagyis az új hídon tartott sajtótájékoztatón Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházási vezérigazgató-helyettese, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Veres Pál, Miskolc polgármestere. A részletekről a Minap.hu számolt be.

Veres Pál mérföldkőnek nevezte azt, hogy a fejlesztés elkészülhet, mivel a városban évtizedes igény volt arra, hogy megoldják a Martinkertváros és Szirma belvárossal való kapcsolatát, mint ahogyan az is, hogy a hármas főúton beérkezőket kitereljék a belvárosból, és létrejöjjön egy alternatív útvonal. 

Az esemény követően a NIF részletes adatokat közölt arról, hogyan is áll most a projekt, ezeket vesszük most sorra. 

Az Y-híd
A híd – mint a legnagyobb projektelem – befejezéséhez hátra van az aszfalt kopóréteg terítésének befejezése, a szalag- és gyalogos korlátok elhelyezése, a burkolati jelek felfestése, a jelzőtáblák elhelyezése és a hídágak találkozásánál a jelzőlámpás forgalomszabályozás kiépítése. Próbatervezése várhatóan szeptember 20-án és 21-én lesz, ekkor tizenkét darab, 37 tonna össztömegű négytengelyes teherautót állítanak majd fel a hídra egyszerre, majd a gépek át is haladnak rajta, így mérik meg a statikus és dinamikus terhelések hatását. 

A közvilágítási oszlopok és forgalomtechnika portálok telepítése befejeződött. Az átlátható, üveg zajvédő falelemek is folyamatosan kerülnek a helyükre.

A gyalogos közlekedést biztosító felvonók és lépcsők szerkezetépítési munkái elkészültek és megkezdődtek a gépészeti munkák is.

A P+R parkoló pályaszerkezetének kiépítése befejeződött, itt a közvilágítási oszlopok elhelyezése van még hátra.
Az Y-híd alatti és melletti szervizutakon szegélyépítési, illetve aszfaltozási munkák zajlanak, továbbá párhuzamosan a csapadékcsatornát is építik.

A kerékpáros híd

Egy új kerékpáros híddal bővül a városi kerékpáros úthálózat. A Martinkertváros és a meglévő Szinva-parti kerékpárút között kiépülő új kerékpárút hídját szeptember 7-én éjjel a helyére emelték. Az új, 420 méteres szakasz kiépülésével a kerékpárosok az autós forgalomtól teljesen elválasztott, biztonságos szakaszon tekerhetnek majd. A kerékpáros infrastruktúra teljes egészében 2023 tavaszára készül el.

Kisfaludy utcai vasúti híd

A több mint 30 éve megépített híd felújítása során elbontják és újjáépítik a burkolati rétegeket, szigeteléseket, hídszegélyeket és a korlátokat is. A kivitelezési munkálatok teljes egészében szintén jövő tavasszal készülnek el, azonban a felújított hidat a gépjármű forgalom már lényegi korlátozások nélkül használhatja idén decembertől.

Turbókörforgalom

Júliusban elkészült a körforgalom keleti oldalának pályaszerkezete, melyet követően a munkák a körforgalom nyugati felének építésével folytatódtak. A munkák októberi befejezésével alakul ki a három forgalmi sávos, jelzőlámpás forgalomszabályozású turbó körforgalom. A kelet-nyugati irányú kerékpáros forgalmat a körforgalom északi ágán vezetik át.

Vörösmarty utca

Mint ahogyan az is tudott, hogy a Vörösmarty utca kétsávosról négysávosra bővül 570 méteren hosszúságban. Ez vezet fel az Y-hídra, amelynek egyik ága a Martinkertváros, a másik pedig a Tiszai pályaudvar felé tart majd.
A Vörösmarty utca északi oldalán elkészült az aszfalt kötőréteg. Jelenleg a forgalomirányító berendezések portáljainak telepítése és az ivóvíz hálózat élőre kötése zajlik. Még e hónapban megkezdődik a kopóréteg aszfaltozása, ezt követően pedig kiépül a 2×2 forgalmi sávra bővített útszakasz végleges forgalmi rendje.

A beruházás előnyeit hamarosan érezhetik a közlekedők, mivel az Y-híd, az új körforgalom és a Vörösmarty utca négysávossá bővítésének év végi átadásával – valamint a kapcsolódó beruházások jövő tavaszi befejezésével – megszűnnek a környéken csúcsidőben jelentkező torlódások és egyszerűbbé válik a Tiszai pályaudvar megközelítése is. (Képek forrása: Minap)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek