A miskolci szállodák sem úszhatják meg, óriási bajba sodorta őket is a Fidesz

Megosztás

Ez a nyár a megszorításokról, a durva energiaáremelésről, a rezsicsökkentés szertefoszlásáról és a Fidesz hangzatos választási ígéreteinek teljes elillanásáról szólt. A miskolci szállodák is részesei az országos problémának, sokkal nagyobb gondba kerülnek hamarosan, mint a koronavírus-járvány alatt valaha is korábban.

Még a Covidnál is többet árt a rezsiköltségek elszabadulása a turizmusban és vendéglátásban dolgozóknak, pedig két évvel ezelőtt is jelentős volt a káruk – erről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Flesch Tamás beszélt a héten az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

– A szállodák energiakiadása az elmúlt hónapokban megugrott, az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesültek néhányan. Csak példaként: van egy 150 szobás vidéki wellness-szálloda, amelynek rezsiköltsége eddigi havi 12-15 millió forint volt. Ez most 100 millió lesz havonta, és ezek nem kigazdálkodható számok. Ráadásul most már szállodák is jutottak el oda, hogy gázra nem is kapnak ajánlatot az energiakereskedőktől, így ezek a cégek majd vagy kapnak, vagy nem kapnak gázt, és ha kapnak is, a mindenkori piaci áron, ami arra tippelek, még több lesz – hangsúlyozta.

A Covid miatti lezárások idején – folytatta – azért volt jobb a helyzet, mint a jelenlegi energiaválságban, mert egyrészt akkor mindenki számíthatott rá, hogy záros határidőn belül lesz oltóanyag, másrészt a mostani infláció és energiaválság az egész országot sújtja, így biztosan csökkenni fog azok száma, akik el tudnak menni szállodába, étterembe.

– Ráadásul két év Covid után az ágazatban már nem maradtak tartalékok, „nincs több pénz elégetnivaló” – jelentette ki Flesch Tamás, aki szerint emiatt bezárási hullám jöhet, inkább gyorsan bezár az a vállalkozó, aki nem mer vagy tud kockáztatni. A tiszteletbeli elnök szerint az itthon a turizmusban dolgozó körülbelül a 300-350 ezer embernek akár 20-25 százaléka is állástalanná válhat. Annak pedig igen kicsinek tartja az esélyét, hogy ez a szektor legyen az első, amely felé mentőövet dobna a kormány.

– Vannak javaslataink a kormány előtt, hogy hogyan lehetne segíteni az ágazaton, de egyelőre nem látni a szándékot arra, hogy segítsenek rajtuk – hangoztatta.

Tervezni sem lehet

Tény, hogy a turizmus és vendéglátás területén nagy a baj, erről lapunkban rendszeresen írunk, a vendéglátósok jelenlegi helyzetével is többször foglalkoztunk. Mostani cikkünkben két miskolci szálloda tulajdonosát kérdeztük meg arról, hogyan látják az energiaválság miatt kialakult helyzetüket, mire készülnek a következő hónapokban, lehetséges-e egyáltalán tervezni.

Mint kiderült, teljes a bizonytalanság, gyakorlatilag tervezni sem lehet, ennek pedig több oka van – mondta el a Minap.hu kérdésére Poroszkai Csaba, aki a belvárosi Öreg Miskolcz Hotel&Étteremnek és egy gesztelyi étteremnek is tulajdonosa.

Kiemelte, az elszállt energiaszámlák náluk is hatalmas gondot fognak okozni. – Az áramszolgáltatóval még aránylag normális szerződésünk van, ami még egy évig él is. Ugyanez nem mondható el a gázszolgáltatóval, amivel korábbi megállapodásunk lejárt, jelenleg pedig olyan szerződésünk van, melyben nem tudjuk előre, hogy mennyiért fogjuk kapni a gázt, hanem a világpiaci ártól függően, utólag árazzák be az előző havi fogyasztást. A múlt hónapban a korábbi díj ötszörösét fizettük, szeptemberben viszont a hírek szerint már a nyolc-kilencszeresét kell kifizessük. Korábban egymillió forint volt a gázszámlánk a legkeményebb téli hónapokban. Könnyű kiszámolni, ez most akár nyolc, kilencmillió forintra is felugorhat. Ezt kigazdálkodni megoldhatatlan feladat még úgy is, hogy több szobánkban üzemel már hűtő-fűtő légkondicionáló, azokat nyilván ezzel fogjuk fűteni” – sorolta a gondokat.

Szerződés nélkül

Hasonlóan vélekedik Kovács Ferenc is, aki a miskolctapolcai Hotel Aurora wellness szálloda mellett Hajdúszoboszlón is üzemeltet egy hasonló egységet. Ha lehet ilyet mondani, náluk még az Öreg Miskolcznál is súlyosabb a helyzet, ugyanis jelen állás szerint szeptember 30-a után nem lesz érvényes gázszerződésük: a régi lejár és eddig egyetlen szolgáltató sem adott nekik érvényes ajánlatot. „Az MVM az egyedüli, aki tárgyalt velünk, de mivel korábban nem voltunk partnereik, ezért várólistára kerültünk. Éppen azért, mert rengeteg hozzánk hasonló szálloda, meg persze más profilú cég is hasonló helyzetbe került” – vázolta fel a problémát, aki hozzátette, a jövő nagyban függ attól, hogy az európai politikusok mit tudnak elérni.

– Én most úgy látom, hogyha „csak” kétszeresére emelkedne a gázár, akkor lenne arra esély, hogy az iparág konszolidált keretek között működni tudjon, minimális emeléssel és kevesebb vendéggel számolva. Egy hét-nyolcszoros emelkedés – ami jelenleg látszik – egy másik nagyságrend. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor a gáz és az elektromos áram ára gyakorlatilag megduplázza a teljes kiadásunkat – hangsúlyozta Kovács Ferenc.

– Amennyiben semmi nem változik, és begyűrűzik ez az áremelkedés, akkor egy vendégéjszaka árán legalább tízezer forintot kellene emeljünk, ez ötven százalékos áremelés, amire kérdés, hogy milyen piaci kereslet mutatkozik majd – tette hozzá.

A Hotel Aurora tulajdonosának elmondása szerint van még egy probléma, amire viszonylag kevesen gondolnak. „Nyereségről, vagy nullszaldóról már felesleges beszélni, de tegyük fel, hogy egy adott szálloda a nyitva tartás változtatásával, áremeléssel, vagy bármilyen trükkel kiküszködi azt, hogy csak enyhe mínusszal zárja az évet. De ez hiábavaló lesz, ha az élelmiszer, vagy egyéb beszállítók omlanak össze, ugyanis a szállodaiparban dolgozó cégek annyira egymásra vannak utalva, hogyha egy-két láb kiesik, az egész rendszer dominóként omlik össze. Így pedig ez már a gazdaság és a társadalom egészét is érinteni fogja” – zárta gondolatait Kovács Ferenc.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek