Nagyon nem stimmelnek az első emelt gázszámlák, itt valaki megint nem mond igazat

Megosztás

Számtalan alkalommal hallhattunk már erről ilyen és olyan magyarázatokat, de amikor egészen kis fogyasztásnál is rögtön a piaci árat számlázza az MVM, akkor ott valami nagyon nincs rendben. Márpedig sok helyen ez a helyzet.

Mint korábban olvashattuk, egyre többen kapják meg az első gáz- és villanyszámláikat, amelyekben már az augusztus 1., vagyis a rezsinövelés utáni fogyasztást is fizetni kell. És sokan eléggé elkenődve állapították meg, hogy hiába fogyasztottak viszonylag kevés gázt júliusban és augusztus elején, az augusztusi időszakra bizony már a versenypiaci áron számolta el nekik a gázt az MVM, ezzel megduplázva a gázszámlájukat.

Több olvasónk is írta nekünk, hogy elérték az MVM ügyfélszolgálatát, ahol azt mondták, hogy ez a súlyozási kulcs miatt lehet. Ez tehát egy elég fontos eleme az emberek gázszerződésének, amiről viszont sajnos nem tájékoztatták eddig a fogyasztókat. Az MVM korábban azt kommunikálta, hogy kétféleképpen számolja majd ki, kinek mennyi fogyasztás után kell piaci vagy valamennyire csökkentett piaci árat fizetnie a gázért. Aki átalánydíjat fizet, annak télen is, nyáron is az átlagos havi fogyasztásnak megfelelő 144 köbméter jár hatósági áron. Aki havonta diktál, annak a fogyasztási jelleggörbe alapján számolják: télen, amikor sokat fűtenek az emberek, sok gáz fogy, a 144 köbméteres fogyasztásnál többet, januárban akár 336 köbmétert is csökkentett áron számolnak el, nyáron viszont például csak 14 köbmétert. Aki ezen felül fogyaszt, annak piaci áron számolnak.

Csakhogy a beérkezett gázszámlák szerint ennél jóval kevesebb fogyasztásra is a piaci árat vetette ki az MVM. Több olvasónk is küldött 19-20 köbméteres fogyasztásról szóló számlákat, aminek csak a fele esett arra a periódusra, amikor már életbe lépett a csökkentett rezsicsökkentés, vagyis augusztus 1. után.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek