Így tüzelhetünk hatékonyabban fával

Megosztás

Saját közösségi oldalán tett közzé tanácsokat a fával történő fűtésről a Levegő Munkacsoport, amely több javaslatot is megfogalmazott:

  • 20 százalék nedvességtartalom alatti száraz keményfát használjunk (bükk, tölgy, akác, gyertyán),
  • a fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat,
  • a gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük, és a máglya tetejére (!) helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot,
  • a begyújtás így akár egy hosszú gyufával megoldható, papír vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá.

A fentebb javasolt módon megrakott máglya és a begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát ráadásul azért sem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng végigfut az egész máglyán, a hasábfák pedig nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni. A jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet is később érik csak el.

Továbbá a lassabb indulás után szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa, mely miatt a keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez, és hasznosulatlanul a kéményen távozik

– Írta a civil szervezet.

Kapcsolódó cikkek