Lefújták az esti tűzijátékot

Megosztás

Elmarad az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték a kedvezőtlen és bizonytalan időjárási helyzet miatt – jelentette be az ünnepség lebonyolításáért felelős operatív törzs ülése után Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Az operatív törzs szombaton reggel 7 órakor is ülésezett, majd a 12 órakor elkezdődött ülésen úgy döntöttek, hogy nem tartják meg a tűzijátékot.

Reggel az eredeti terveknek megfelelően tartották meg az állami ünnepséget és tisztavatást, de a 9 órára tervezett légi parádé a bizonytalan időjárás miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmaradt. Ettől függetlenül három Gripen azért elhúzott az Országház fölött, nemzeti színű kondenzcsíkot húzva maga után.

Kovács Zoltán augusztus 1-jén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, mivel már tavasszal megkötötték a szerződéseket, lebonyolították a beszerzéseket, ezért “ebben a pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani.

Ráadásul Kovács elmondása szerint a költségek a tavalyi évhez képest a tűzijáték és a programsorozat esetében sem változtak.

A félórás tűzijátékot eredetileg 21 órára tervezték, összesen 40 ezer pirotechnikai eszközt 230 kilövési pontról lőttek volna fel, az egészen 50 pirotechnikus és további közel száz ember dolgozott. A tűzijátékot szabotázsvédett számítógépről vezénylik, és bármikor leállíthatóak, akár egyesével is. A tűzijáték költsége nettó 1,3 milliárd forint.

Az eseményt beharangozó, augusztus eleji tájékoztatón Kovács Zoltán azt mondta, hogy az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények már fesztiválként értelmezhetők. Az ünnepségsorozatra húsznál több helyszínen mintegy 2 millió látogatót vártak az előzetes becslés alapján. Korábban az is nyilvánosságra került, hogy az állami ünnepség helyszínein 350 forintba kerül a Borsodi világos sör.

A kapuban álló gazdasági válságra való tekintettel korábban többen azt javasolták, hogy idén maradjon el az augusztus 20-i tűzijáték. Ezt a kormány semmiképpen nem akarta elfogadni, az esemény költségvetését pedig 10 évre titkosították. Az augusztus 20-áról szóló cikkeink itt olvashatóak.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek