A rákos halálesetek csaknem felét a dohányzás, az alkohol, a túlsúly és társai okozzák

Megosztás

Ezek évente közel 4,45 millió rákos halálesetért felelősek – derül ki egy nemrég közzétett tanulmányból.

A rák a második vezető halálozási ok világszerte, és a kockázati tényezőknek való kitettség kulcsszerepet játszik számos ráktípus felépítésében és kialakulásában. Az orvosok nem ismerik a rák pontos okait, mindenesetre most a Washingtoni Egyetem orvosi karának kutatói elsőként dolgozták ki, hogy a különféle kockázati tényezők hogyan járulnak hozzá a halálos megbetegedések kialakulásához – írja a 444.hu.

A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a magas testtömegindex (BMI) felelős a legnagyobb mértékben a rák kialakulásáért. Ezek évente közel 4,45 millió rákos halálesetért felelősek – derül ki a tanulmányból. Ez az összes rákos halálesetek 44,4 százalékát jelenti. A 2019-ben bekövetkezett férfi rákos halálesetek fele (50,6%, azaz 2,88 millió) ezekre a kockázati tényezőkre vezethetők vissza, szemben a női rákos halálesetek több mint egyharmadával (36,3%, azaz 1,58 millió).

A nők és a férfiak esetében a kockázati tényezővel összefüggő rákos halálozások legnagyobb oka globálisan a légcső-, hörgő- és tüdőrák volt. Ezek a kockázati tényezőknek tulajdonítható összes rákos halálozás 36,9 százalékát teszik ki. Ezt követte a nőknél a méhnyakrák (17,9%), a vastag- és végbélrák (15,8%) és az emlőrák (11%). A férfiaknál a vastagbél- és végbélrák (13,3%), a nyelőcsőrák (9,7%) és a gyomorrák (6,6%) volt a leggyakoribb.

Forrás és további részletek: 444.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek