Óriási a cukorhiány hazánkban, sok boltban már nem is lehet kapni

Megosztás

A szakértő szerint az okok között van az aszály és részben az ársapka is.

A magyar boltokban vagy nem lehet kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget, írja az Infostart. Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – közölte a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese. Az elégtelen hazai termelés okait fejtegető Dorogi Árpád elmondta: az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a vetésterületet.

A helyzetet pedig tovább súlyosbította a mostani aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. Kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor – fűzte hozzá a szakértő.

A Cukor Terméktanács elnökhelyettese hozzátette: a magyarok több cukrot fogyasztanak, mint amennyit termelnek. Még a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogja tudni előállítani az élelmiszer-gazdaság 2022-ben – figyelmeztetett Dorogi Árpád.

A boltokban tapasztalható hiányra visszatérve Dorogi Árpád arról beszélt, hogy azon kívül, hogy nincs kínálati piac, még veszteségesek is a cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik.

via Inforádió, Index

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek