Éppen ez hiányzik még: rendkívül feszültté vált a helyzet a szerb-koszovói határon

Megosztás

A szerb elnök egyértelműen hangot is adott annak, ha Koszovóban elkezdenek szerbeket üldözni és gyilkolni, akkor jön a revans és Szerbia győzni fog. Nem hiányzik még egy háború a szomszédunkban.

Koszovó északi részén szerb etnikumú lakosok két fontos határátkelőhely közelében elzárták az utakat, írja a Szabad Európa Rádió. A térségben azért fokozódik a feszültség, mert hétfőtől léptek volna érvénybe a koszovói kormány új rendeletei, melyekkel a szerb rendszámtáblák és személyazonosító okmányok kiadását szabályozzák.

Frissítés 1:01: A koszovói kormány bejelentette, hogy harminc nappal, szeptember 1-jéig elhalasztják a két határozat végrehajtását. „Nemzetközi szövetségeseinkkel együttműködve vállaljuk, hogy a szerbiai határátkelőhelyeken harminc nappal elhalasztjuk a rendszámtáblákkal és okmányokkal kapcsolatos döntések végrehajtását azzal a feltétellel, hogy minden barikádot eltávolítanak és visszaállítják a teljes mozgásszabadságot” – áll a koszovói kormány közleményében.

A B92.net szerint a feszültség enyhült bejelentés után, amely szerint a rendelkezés életbe léptetését egy hónappal elhalasztják a koszovói hatóságok.

A koszovói kormány a közleményében azt is írta, hogy Szerbiát teszi felelőssé a történtekért, határozottan elítéli az észak-koszovói utak elzárását, és azt, hogy fegyveresek lövöldöztek. „Számos agresszív cselekmény történt vasárnap délután és este, amelyeket Belgrád uszított és készített elő” – áll a közleményben, amely megjegyzi, hogy Albin Kurti miniszterelnök, Vjosa Osmani köztársasági elnök, Donika Gërvalla-Schwarz külügyminiszter és Besnik Bislimi miniszterelnök-helyettes amerikai és európai tisztviselőkkel egyeztetett a döntés előtt. Jeffrey Hovenier amerikai nagykövetet név szerint is kiemelték.

A koszovói kormány korábban közölte, hogy augusztus 1-től a Szerbiából Koszovóba érkező utazóknak a szerbiai okmányaikat a Pristina által kiállított új, három hónapig érvényes utazási okmányokra kell cserélniük. Egy ideje már ezt a gyakorlatot alkalmazza Belgrád a Szerbiába látogató koszovói állampolgárok esetén.

Emellett augusztus 1-től új rendelet lépett volna életbe a rendszámtáblákkal kapcsolatban is. A Koszovóban élő szerb nemzetiségű állampolgárok a csaknem húsz évvel ezelőtti háború óta a szerb intézmények által kiadott rendszámokat használják, amelyeken a koszovói városok rövidítései szerepelnek. A koszovói kormány ezeket a rendszámokat illegálisnak tartja, de négy szerb többségű északi településen eddig megtűrte őket.

Pristina most viszont előírta volna, hogy ezeket a rendszámokat koszovói rendszámokra kell cserélni. Az eredeti határozat szerint az autótulajdonosoknak szeptember végéig kellene elvégezniük a változtatásokat.

Helyi idő szerint 21 órakor tévébeszédet tartott Aleksandar Vučić szerb elnök. Egyebek mellett arról beszélt, a békére törekednek, de ha Koszovóban elkezdenek szerbeket üldözni, megfélemlíteni vagy „gyilkolni”, akkor „győzni fog Szerbia”. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek