A lillafüredi erdőkben a szárazság a sárguló, hulló falevelekkel is megmutatja az aszály óriási pusztítását

Megosztás

Ne lepődjünk meg, ha július utolsó napjaiban az egyébként gyönyörű erdőinkben sétálgatva úgy érezzük, mintha már keményen az őszbe léptünk volna. Az aszályos tél és tavasz után a még szárazabb nyarat már nem tudja következmények nélkül elviselni a csodálatos lillafüredi erdő sem.

Sárgulnak és hullanak a falevelek a Bükkben – tudósított a szomorú eseményről a Lillafüred Online. 🍁🍂 Akkora a szárazság, hogy már most olyan mintha ősz lenne ⚠️🌡☀️

“Sárguló faleveleket és kiszáradt fákat fotóztunk a Zsófia-kilátó környékéről. A szárazság annyi fát érint, hogy olyan mintha már október lenne a Bükkben, pedig még augusztus sincs. Felsőhámorban és Lillafüreden pedig seperni kell a lehullott faleveleket.

Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese válaszolt a kérdésekre.

-Mi okozza a fák száradását/levelek sárgulását?

A száraz, jelentősebb csapadék nélküli téli és tavaszi időszakot forró, száraz nyár követte, ami az erdősítések mellett már az idős erdőket is megviselte. Csapadék mindössze 140-160 mm hullott január elejétől mostanáig a Borsod-Abaúj-Zemplén megye erdőségeinek csaknem felét kezelő ÉSZAKERDŐ Zrt. illetékességi területének jelentős részén.

Az átlagos csapadékmennyiség töredéke esett az első félévben, a légkör páratartalma messze elmarad az ilyenkor szokásostól. (Az alacsony páratartalom miatt száradhatnak főként a levelek.)

-Milyen mértékű a kár/mekkora a gond?

Korábban előfordult, hogy a nyári szárazság miatt augusztus végére az idős fák elhullajtották leveleiket jelentősebb következmények nélkül. Ezekben az években a fák éves növedéke visszaesett, azaz az évgyűrűk szélessége keskenyebb volt az átlagosnál. A tölgyesekben jelenlévő csipkéspoloska károkozása – ami a tölgyesek szinte egyöntetű sápadását, a fotoszintézisre alkalmas levélfelületének csökkenését okozza a levéllemez szívogatásával – majd csak augusztusban éri el a csúcspontját. A változásokat folyamatosan monitorozzuk, és megfelelő erdőgazdálkodási módszerekkel ellenállóbb erdőket hozunk létre.

-Mit eredményez ez a jövőben?

A fiatal erdősítésekben jelentős aszálykárok keletkeztek, természetesen itt a hiányzó csemetéket az őszi-tavaszi erdősítési szezonban pótoljuk. Azonban már az idős fák lombjának külső pereme, olykor a teljes lombkorona is elkezdett száradni, ami már a szakembereken kívül az erdőt látogató turistáknak is szembetűnő. Tovább rontja esztétikailag a képet, hogy a bükkmakk kupacsa – azaz a magház – már most, sok esetben beérés nélkül levörösödött, s nagy felületen mutat súlyosnak látszó képet.”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek