Közszolgálati szakszervezet: államcsődhöz vezethet a kata és a rezsiárak módosítása

Megosztás

A Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX) kijelentette, hogy “akár államcsődhöz is vezethet a kata adózási forma egyeztetés nélküli megváltoztatása, valamint a rezsidíj módosítása”. Az érdekképviselet felszólította a kormányt, hogy

mindkét intézkedést függessze fel és haladéktalanul kezdjen egyeztetést a társadalom széles csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel.

A FÖX kijelentette, hogy nem értenek egyet a kata jelen formában végrehajtott átalakításával és az augusztustól életbe lépő rezsidíj csökkentés módosításával, vagyis a költségek drasztikus mértékű megemelésével. Úgy vélik, a két intézkedés katasztrofális helyzetet teremt a magyar munkavállalók, családok többségénél főként azért, mert munkahelyek tömeges megszűnésével, emberek millióinak kilátástalan helyzetbe kerülésével és nyomorba dőlésével jár. Egy ilyen helyzet végső soron államcsődhöz vezethet.

A rezsi esetében a korábbi fogyasztás alapján történő díjszabás ellentmond minden jogszerűségnek

– írják. Szerintük a lakosság, köztük a szövetség által is képviselt munkavállalók nem rendelkeznek a döntés hatására sokszorosára emelkedő árak megfizetéséhez szükséges jövedelemmel, a háztartások pedig ellehetetlenülnek.

A FÖX elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány ilyen súlyú intézkedéseket napok alatt, széles körű társadalmi egyeztetések, hatástanulmányok nélkül készül bevezetni esélyt sem adva a magyar embereknek arra, hogy fel tudjanak készülni a brutális megszorításokra.

Kapcsolódó cikkek