Nem várhat tovább a közalkalmazottak béremelése az LMP szerint

Megosztás

Csárdi Antal az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országgyűlési képviselője pénteken tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ma a válságok korát éljük, legyen szó gazdasági, klíma, energia-, és szociális válságról. Eközben az infláció mértéke hónapról-hónapra dönt rekordokat, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján akár a tizenhat százalékot is elérheti idén. Ráadásul a rezsiköltségek is emelkedni fognak a kormány új rendelete alapján, mindez pedig vélhetően az alacsony jövedelemmel rendelkező embereket fogja leginkább érinteni. 

Például azokat, akik a közszférában dolgoznak, Csárdi szerint ők számítanak az egyik legrosszabbul fizetett munkavállalóknak, éppen ezért az állam a „legrosszabb munkáltató”, jelentette ki a zöldek képviselője. A pedagógusok példáját említette meg Csárdi, elmondta, hogy ők 2014 óta nem kaptak érdemleges béremelést, miközben nyolc év alatt az infláció a bérük reálértékének több, mint a felét elvitte. 

Mára kimondhatjuk, hogy a közalkalmazottak 12 hónapot dolgoznak 11 havi bérért, hiszen ennyire elinflálódott a fizetésük. Nem lehet tovább várni, és végignézni, ahogy összeomlik a közszolgáltatások sora, nem lehet tovább várni, mert olyan pedagógus hiány alakulhat ki, amely a következő generáció oktatását veszélyezteti

– mondta az LMP politikusa. 

A zöldpárt éppen ezért követeli a közalkalmazottak azonnali béremelését, továbbá követelik a bértábla átalakítását, hogy az induló bér egyezzen meg a mindenkori minimálbérrel, a legfelső kategória pedig kövesse azt, hiszen ma tíz évvel magasabb a nyugdíjkorhatár, mint a rendszerváltás után. Az LMP szerint ezzel együtt elengedhetetlen, hogy a közalkalmazottak bére inflációkövetővé váljon, ezzel elkerülve a legfontosabb állami szolgáltatásokat ellátók életszínvonal csökkenését. Továbbá Csárdi úgy fogalmazott, hogy a kormánynak meg kell akadályoznia a közalkalmazottak és közszolgálati dolgozók bérének értékvesztését, ezért évente kétszeri, inflációkövető béremelést kell biztosítani számukra. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja úgy kalkulál, hogy mindez idén 250-300 milliárdos többletköltséggel jár, amelyet a társasági adó új, 25 százalékos felső kulcsának bevezetéséből tudna a kormány finanszírozni.

Az ügy érdekében petíciót is indítanak, mondta el Csárdi. Arra kér mindenkit, hogy támogassák kezdeményezésüket.

Kapcsolódó cikkek