Szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben

Megosztás

Az időjárás előrejelzések és az NNK ajánlása nyomán az országos tisztifőorvos 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki – írja az MTI.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot legalább három egymást követő napon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben, ha megtehetik, 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak napon, és fokozottan figyeljenek a folyadékbevitelre. Azoknak, akik szabadtéren dolgoznak vagy szabadtéri rendezvényeken vesznek részt, ajánlatos a bő, jól szellőző ruha és a naptej használata.

A sportolóknak pedig tanácsos inkább a reggeli vagy az esti órákban futni vagy biciklizni indulni. A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy gyermeket, állatot sose hagyjunk a tűző napon parkoló autóban. Ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják az 112-es segélyhívószámot.


Az OMSZ előrejelzése szerint a hőmérséklet a következő napokban országszerte 30-35 fok fölé is emelkedhet, csapadékra egyelőre nem lehet számítani.

Kapcsolódó cikkek