El kell költöznie a Hadtörténeti Múzeumnak a Várból, szükség van a helyre a minisztériumoknak

Megosztás

A miniszter szerint a korábbi állapotokat próbálják visszaállítani, amik 70-80 évvel ezelőtt jellemezték a Várat, bár ebben már most rengeteg ellentmondás található.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére válaszolva megerősítette, hogy elköltözik a budai Várban álló épületéből a Hadtörténeti Múzeum – írta meg a HVG.

A miniszter azt írta: a múzeum „a magyar és a kapcsolódó egyetemes katonai örökségünk megőrzésére hivatott intézmény”, aminek a feladata „tudományos kutatások folytatása, illetve, hogy méltó, modern, a XXI. századi körülményeknek megfelelő, a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető, interaktív kiállításokat hozzon létre”.

A HVG korábban arról írt, hogy a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium Várba tervezett költöztetését azzal indokolták, hogy helyre akarják állítani az 1945 előtti állapotokat, visszaadva, visszaépítve az egykori minisztériumi épületeket. De a Honvédelmi Minisztériumot nem építik újjá egykori helyén, az ugyanis eltakarná a kilátást a Miniszterelnökségnek helyet adó karmelita kolostorból. A Hadtörténeti Múzeum esetében az sem igaz, hogy az 1945 előtti állapotokat szeretnék helyreállítani, hiszen a helyőrségi kaszárnya helyén 1847-ben, klasszicista stílusban épült Ferdinánd, majd Nádor laktanyát már 1926-ban átadták múzeum céljára.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek