Mennyi áramot fogyasztanak a bedugva hagyott elektronikai eszközök?

Megosztás

kiszamolo.hu blogoldal összesítette, mennyit is fogyasztanak a háztartásokban található hétköznapi elektronikai termékek. Az árakat a mostani, rezsicsökkentett árral kalkulálta ki, kerekítéssel 38 forintos egységáron. Meglepő eredmények születtek.

Így kiderült, hogy a mobiltöltőt például akár örökre bedugva hagyhatjuk, nem az fog megmenteni minket az anyagi csődtől. Egy bedugott, de kikapcsolt tévé, egy Xbox és egy mobiltöltő együtt fogyaszt titokban 2,1 Wh-t. Ez havonta 1,52 kWh, ami jelenlegi áron 58 forint/hó. De még a wifi router sem túl drága történet, igaz, azért 4,3 Wh fogyasztással már 115 forintot kell fizetni havonta.

Mi a helyzet akkor, ha megszállott tévénézők vagyunk? A tévékészülék általában 75-120 Wh fogyasztással számolva napi négy órát a filmeken csüngve 350-560 forinttal rövidíti meg havonta a bankszámlánkat. Ha az egész napunkat a tévé előtt ülve töltjük el, az bizony havi ezer forintba is fájhat.

Sokan dolgoznak home office-ban, így felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet az asztali számítógépekkel. Tételezzük fel, hogy napi tíz órát kénytelen az ember a számítógépes munkahelye előtt tölteni. Ez körülbelül 1000 forintos havi költséget jelent. Ha egy középkategóriás laptop 14 collos kijelzővel is elég a munkavégzéshez, akkor 7 Wh fogyasztással napi 10 órás használattal bőven havi 100 forint alatt megússzuk a hivatalos részt.

Amikor hó végén kalkuláljuk a villanyszámlát, felmerülhet a kérdés, hogy mire költöttünk ennyit. Mert a mosógép sem visz csődbe, egy 5 kilogrammos töltettel, eco módban mosva 0,6 kWh-t fogyaszt, egy kifli árába sem kerül, mindössze 23 forintot kell érte leszurkolni. Persze, ahány mosás, annyiszor 23 forint.

Egy viszonylag nagy családi hűtő, komoly mélyhűtővel (189 liter hűtő plusz 71 liter mélyhűtő, Gorenje, F energiaosztály) éves fogyasztása a gyári adatok szerint évi 272 kWh, havi 861 forint.

Egy darab 8 wattos LED-izzó napi 6 óra használat mellett havi 1,44 kWh, 55 forint/hó. Ha van 15 ilyen izzó a házban és a hatórás intervallumban mindig a fele fel van kapcsolva, az havi 412 Ft.

Akkor mégis mi viheti el a pénzt? A cikk szerzője szerint – bár erről hivatalos adattal nem tudott szolgálni – erről minden bizonnyal az elektromos vízmelegítő, népszerűbb nevén a villanybojler tehet.

Arra érdemes odafigyelni, mennyit használja az ember, illetve sokszor talán feleslegesen is melegítjük fel vele a vizet.

Kapcsolódó cikkek