A Fidesz megszorításainak köszönhetően az új pánikvásárlás tárgya a szén, a tűzifa és a kályha

Megosztás

Senki sem szeretne 100-120 ezer forintos villany-, illetve gázszámlát fizetni havonta az eddigi 20-25 ezer helyett, úgyhogy viharos gyorsasággal rárepültek a hagyományos fűtőanyagok beszerzésére a Fidesz brutális megszorításait megszenvedők. Hatalmasat nőtt a kereslet a kályhák iránt is, de az igazán problémás most a tűzifa és a szén beszerzése, már most hiány van.

Több helyen elfogytak a készletek, és az utánpótlás is bizonytalannak tűnik.

Lerohanták a tüzéptelepeket a vásárlók szénért és tűzifáért – írja három város tapasztalatait összegezve a Telex. Győr, Szeged és Pécs környékén is többszörösére nőtt az érdeklődés a már amúgy is megdrágult tüzelő iránt a kormány szerdai bejelentése óta.

A legnagyobb győri tüzéptelep vezetője, Krafcsik Gábor a lapnak azt mondta, olyan roham van, amilyet csak egyszer látott harminc év alatt. Az még az ezredforduló előtt történt, mikor a hosszú, nagyon hideg tél miatt veszélybe került a szénellátás. Azt mondta,

“Akkor álltak sorba hirtelen ennyien a telepen. Szerdáról csütörtökre 350 százalékkal ugrott meg a forgalma. A roham pénteken is folytatódott.”

Az egyik, névtelenséget kérő Baranya megyei kereskedő arról számolt be, hiába drágult legalább duplájára a fekete szén, azzal hívogatják emberek, hogy “mindegy milyen áron, csak legyen. Félnek az energiaellátás alakulása miatt.”

A kereskedő azt mondta, ellátási problémák is vannak, most leginkább a kamionsofőrök hiánya miatt.

Szegeden két kereskedővel beszéltek, ahol az összes tűzifa elfogyott. Talán jövő héten kapnak megint fát, “ha sikerül beszerezni.” A fa ára is nagyot nőtt, az egyik kereskedő pedig további, jelentős drágulásra számít.

Egy harmadik arról beszélt, érdemes mielőbb beszerezni a télire való fát, mert szerinte hiány várható. A hazai gyorsan elfogy, külföldről pedig szerinte alig kapni tüzelőt. A győri Krafcsik Gábor is elképzelhetőnek tartja, hogy egy időre a tűzifa hiánycikk lesz.

Nem csak a fűtőanyag hiánycikk, a bejelentés után kályhát venni is nehéz.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek