Újra javasolná a beltéri maszkviselést a virológus

Megosztás

Kemenesi Gábor újabb hullámra számít nyáron, mivel hagytuk megszaladni a járványt.

„Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, nyári hulláma, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni” – erről Kemenesi Gábor, virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa beszélt a 24.hu-nak.

Jelenleg két újabb típus, az Omikron BA.4 és BA.5 jelzésű variánsa fertőz Nyugat-Európában, Kemenesi szerint már Magyarországon is ezek a dominánsak. Kiemelte azonban, hogy bár az új vírusvariáns fertőzőbb, mint eredeti omikron, vakcinákkal kialakított T-sejtes védelem hatékonysága továbbra is magas fokú, így a súlyos betegség ellen továbbra is jól védenek.

Kemenesi azt tanácsolja, hogy mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idősebbek és a veszélyeztetett csoportba tartozók pedig a negyediket is.

A virológus szerint pont azért jött és kezdett el nyáron felfutni az új variáns, mert hagytuk, hogy elszabaduljon. A jövő pedig azon múlik, hogy mennyire engedjük ezt továbbra is, ezért Kemenesi az oltások mellett a maszkhordást is javasolja zárt térben.

Forrás: 24.hu, Telex.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek