Áldatlan állapotok a Selyemréti Strandon, utánajártunk, mi az igazság

Megosztás

Hosszú napok óta Facebook bejegyzések borzolják a miskolciak kedélyét, amelyek a strandon tapasztalható borzalmas állapotokról számolnak be. Ezen élménybeszámolók közül is kiemelkedik egy, amelyet már valószínű a legtöbben önök közül is olvastak. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a felmerülő panaszokat és utánajárunk annak, hogy mi is a pontos helyzet a fürdőben.

Valahogy így érezhetnek néhányan a strandon

Az egyik legnépszerűbb bejegyzés, amely több miskolci csoportban is felbukkan és sokan meg is osztották, ironikus hangnemben számol be a strandon szerzett „élményekről”.

Juhász József az alábbi problémákat emelte ki posztjában:

  • zsúfolt medencék
  • ordítozó, kulturálatlanul viselkedő vendégek
  • ruhában fürdőző felnőttek, pelenka nélkül lubickoló, esetlegesen medencébe ürítő csecsemők
  • eldobált sörösdobozok, cigarettacsikkek, egyéb hulladékok
  • általános bizalmatlanság a közbintonsággal szemben
A bejegyzés teljes szövege

Ezen információk miatt azonnal megkerestük a városháza sajtóosztályát a leírtakkal kapcsolatban, hogy pontos képet kapjunk arról, hogy mi zajlik valójában a Selyemréti Strandfürdőn és mit tesznek a felmerülő problémák kapcsán.

A sajtóosztály pénztárnál tapasztalható problémáról elmondta, hogy:
„Az adott napon a II. Borsodi Strandkézilabda bajnokság zajlott a Selyemréti Strandfürdőben. A bejáratnál két hölgy segítette a regisztrált sportolók belépését, egy fő a szervezők, egy pedig a fürdő alkalmazottai közül volt jelen.”

Illetve elismerték, hogy a pénztárban volt olyan diákszervezettől érkező alkalmazott, akinek a munkavégzésével kapcsolatban több probléma is felmerült, ebben az ügyben intézkedtek és a továbbiakben nem tartottak igényt a munkájára.

Megkérdeztük azt is, hogy érkezett-e bármilyen hivatalos panasz a fent említett problémakörök bármelyikében, az elmúlt két hónapban. Mint megtudtuk ebben az időszakban összesen 1 darab szóbeli panasz érkezett egyes strandolók viselkedésére. Erről a panaszról pedig jegyzőkönyvet vettek fel.

Arra is kiváncsiak voltunk, hogy a panaszoktól függetlenül a fürdő vezetése tapasztalja-e a bejegyzésben említett problémák valamelyikét. A válaszból kiderül, hogy tisztában van a vezetőség az alkalmanként előforduló gondokkal, és mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy ezeket visszaszorítsák.
„A posztban említett problémák megoldásának érdekében a fürdő vezetése a személyzet képzésével, a vagyonőrök számának növelésével, az iskolajárőrök bevonásával próbál segíteni a helyzeten. Illetve egyes napokon a pénztárnál nagyobb számban jelen lévő személyzet segíthet kiszűrni az ittas, botrányosan viselkedő vendégeket.”

Mint emlékezetes, 2019 májusában, amikor a felújítás után átadták a Selyemréti Strandot, a Fidesz-KDNP-s városvezetés ingyen belépőjegyeket osztogatott a rászorulóknak. Ezt nemes gesztusként is lehetett volna értelmezni, ha nem az önkormányzati választások előtt történik és ha nem okozott volna borzalmas problémákat, amiatt, hogy sokan nem tartották be a fürdő szabályait. Ez pedig oda vezetett, hogy a fizető vendégek számára élvezhetetlenné vált a fürdőzést.

Rákérdeztünk, hogy a jelenlegi városvezetés szakított-e ezzel a gyakorlattal, illetve van-e bármi mód ingyen belépő szerzésére.

„A Miskolci Fürdők Kft. jelenlegi vezetése teljes mértékben elhatárolódik az ingyenjegyek osztogatásától. A fürdő területére a vendég belépőt vásárol, amelyet készpénzzel, bankkártyával, vagy SZÉP kártyával egyenlít ki.”

A Selyemréti Standra egyébként meglehetősen olcsón lehet napi belépőt váltani, Miskolc többi fürdőjéhez viszonyítva. Ezért arra is kiváncsiak voltunk, hogy a szolgáltatás színvonalát nem lehetne-e növelni a belépők árának növelésével.

A válaszból az derül ki, hogy július 1-től emelkedtek a jegyárak, azonban ez nem jelent az említett problémákra megoldást, mert a többéves tapasztalat mind Miskolcon, mind a környező városok fürdőiben, azt mutatja, hogy bizonyos napokon a vendégek egy része kevésbé árérzékeny. Kiemelték azt is, hogy az árak további emelésével a miskolci lakosok, törzsvendégek, úszók szórakozási és pihenési lehetőségeit nehezítenék meg, ezért ezt nem tartják jó megoldásnak.

Válaszukat azzal zárták, hogy: A Miskolci Fürdők Kft. alapelve, hogy a fürdő mindenkié, aki a belépőjegy megvásárlásával elfogadja a Házirendben rögzített szabályokat.”

A városházán kívül egy névtelen informátortól is megtudtunk néhány érdekességet. Elmondásából kiderült, hogy a fürdő vezetése felvette a kapcsolatot a Roma Önkormányzat vezetőivel, illetve a megyei vasutas szakszervezettel, hogy jelezzék, ha azt tapasztalják, hogy népesebb családok érkezése várható a strandra, ami hirtelen megnövekedő vendégszámot és kihasználtságot jelent, hogy a pénztári, illetve biztonsági személyzet számának növelésével fenntartható legyen a vendégek igényeinek magasszintű kiszolgálása.

Felnőtt/gyermek fürdőbelépő árak Miskolcon (időkorlát nélkül) (Ft)
Selyemréti Strandfürdő                     2850/2250
Ellipsum Strandfürdő                         3200/2400
Ellipsum Élményfürdő                        6840/4780
Miskolctapolca Barlangfürdő            5700/4200

Kapcsolódó cikkek