A kormány ezermilliárdos adóemelései (Orbán megszorító csomagja) miatt lett ekkora infláció

Megosztás

A nagymértékű adóemelések tolták meg ennyire a magyarországi inflációt. Ezt a Fidesztől független szakemberek előre látták, a kormánypártiak természetesen a háborúra fogják.

Két év alatt 900-1000 milliárd forintot érnek a kormány adóemelései és új adói, ezek 2022-ben 0,4, 2023-ban 1,5 százalékponttal növelik az inflációt. Az árstopok ezt bőven ellensúlyozzák – de nem tudni, a kormány mihez kezd velük ősztől, a jegybank azzal a feltételezéssel számol, hogy fokozatosan kivezetik őket. A kormány közel 2 ezer milliárdot szórt ki a választások előtt, ami a háztartások fogyasztásán keresztül a GDP-t pörgeti – és az importot, így hozzájárul az ország folyó fizetési mérlegének hatalmas hiányához.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentősen módosított inflációs előrejelzésén a friss, júniusi Inflációs jelentésében: a fogyasztóiár-index 2022-ben éves átlagban 11,0–12,6 százalék között alakulhat. 2023-ban 6,8–9,2, míg 2024-ben 2,5–3,5 százalék lesz az éves átlagos infláció. Az infláció 2023 utolsó negyedévében térhet vissza a jegybanki toleranciasávba, majd 2024 első félévében éri el a 3 százalékos a jegybanki célt.

A jelentéshez mellékelt legyezőábra szerint a fenti átlagok úgy jönnek ki, hogy az infláció valamikor 2022 őszén éri el a csúcspontját,

ekkor a legnagyobb valószínűség szerint 14 százalék körül lesz az áremelkedés üteme – de van rá esély, hogy a 16 százalékot is meghaladja.

Baksay Gergely, az MNB közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója a jelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az alapanyag- és energiaköltségek még emelkednek, de ezek drágulása várhatóan hamarosan megáll vagy legalábbis lelassul. Árcsökkenésre nem érdemes számítani, az árak várhatóan a kialakult magas szinten fognak stabilizálódni. A megemelkedett költségek beépülése a termelői árakba még folyamatban van, amazok pedig folyamatosan gyűrűznek be a fogyasztói árakba. További részleteket a Hvg.hu cikkében olvashatnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Related posts