Mostantól már a képviselők vagyonnyilatkozatát sem követhetjük nyomon

Megosztás

A Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelezte, hogy megváltozik a vagyonnyilatkozati rendszer Magyarországon.

A politikus szerint az új gyakorlat megegyezik majd a német szabályokkal. Azóta az is kiderült, hogy ez mit jelent:

a legfontosabb részek, például az ingó és ingatlanvagyon, ami alapján a képviselők vagyonosodását lehetett volna nyomon követni egyszerűen kikerülnek a nyilatkozatból.

Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is

– írta Facebook-oldalán a Fidesz frakcióvezetője. A politikus úgy indokolt, hogy sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni.

A Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) által benyújtott törvényjavaslatból kiderül, hogy milyen változások lesznek, hiszen az mellékletként tartalmazza az új formátumot (18. oldal). Eszerint az új formában nyilatkozni kell az éves jövedelemről több részletben, például külön az állami tisztségből, egyéb rendszeres, illetve alkalmi tevékenységből származó jövedelemről, valamint a “közpolitikával kapcsolatos kérdésekreesetleg befolyást gyakorló érdekeltség vagy gazdasági társaság” részéről kapott juttatásról.

Ugyanakkor pontos összeget nem kell megadni, csak sávokat. Az új rend szerint egy sor olyan dologról nem kell nyilatkozni, amiről korábban igen. Többek között

  • a közeli hozzátartozó vagyonáról, jövedelméről,
  • a tulajdonban lévő ingatlanokról,
  • nagy értékű ingóságokról.
  • a pénzügyi megtakarításokról,
  • a hitelekről, tartozásokról,

vagyis minden olyan dologról, ami alapján kiderülne, hogy egy-egy képviselő vagyonosodása összhangban áll-e a hivatalos jövedelmi folyamataival.

via portfolio.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek