Átnevezné a majomhimlőt a WHO a rasszista felhangok miatt

Megosztás

A tudósok szerint szükség lenne a vírus új „nem diszkriminatív és nem megbélyegző” osztályozására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tervezi, hogy átnevezi a majomhimlőt, hogy csökkentse a vírust körülvevő megbélyegzést és rasszizmust, mivel már nem csak Közép- és Nyugat-Afrikában terjed, a nyugati országokban viszont továbbra is azzal a régióval azonosítják, írja a Sky News alapján a Telex.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója kedden jelentette be, hogy az ügynökség a vírus átnevezésén dolgozik, mivel a megbetegedések száma világszerte (Amerikában és Európában is) folyamatosan nő.

A döntés egy héttel azután született, hogy több mint 30 tudós aláírt egy dokumentumot, amelyben azt írták, sürgősen szükség lenne a vírus új „nem diszkriminatív és nem megbélyegző” osztályozására. „A médiában és sok tudós között is egyre elterjedtebb a narratíva, ami Afrikához, Nyugat-Afrikához vagy Nigériához próbálja kapcsolni a jelenlegi globális járványkitörést” – olvasható a petícióban.

Azt is javasolják, hogy a média ne használjon fel himlősérült afrikai emberekről készült képeket, amikor a nyugati országokban, például Európában kitört járványról számolnak be.

via Telex.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek