“A fideszes önkormányzatokat úgyis kimenekítik a költségvetési csapdából, az ellenzékieket pedig tönkreteszik”

Megosztás

Két és fél éve saját szemünkkel láthatjuk a folyamatot, Orbán Viktor és kormánya gyakorlatilag teljesen eltörli a korábbi önkormányzatiságot, mindent központosít. A Fidesz dönti el, kinek mennyit ad a közösből, az önkormányzatok bevételeit megvágja, kiadásait szándékosan és tudatosan megnöveli. A különadókat pedig úgyis az emberek fizetik meg végül.

Erről Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere beszélt a Hvg.hu cikkében. Sajnos nem tudunk nem egyetérteni, bármilyen ellenzéki (vagy akár nem fideszes) vezetésű városban ezt láthatjuk.

Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármester közösségi oldalán reagált arra, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint az önkormányzatok ki fogják tudni gazdálkodni, hogy rájuk már nem fog vonatkozni a rezsicsökkentés. (Ezzel kapcsolatban egyébként a fideszes Cser-Palkovics is „borúlátó” és hiányolja, hogy nem történt előtte egyeztetés a városvezetésekkel.)

Bejegyzése szerint a VIII. kerületben az önkormányzatot és intézményeit kiszolgáló energiacég négyszeresére emelte az árait és a gáznál is jelentős áremelkedésre számítanak, illetve 20%-os drágulással kalkulálnak a közétkeztetésben is. „Július elsejétől számítva – és nem kalkulálva az ettől a dátumtól az év végéig lehetséges inflációt – csak ez a 3 tétel a legoptimistább forgatókönyv szerint kb 250 millió forint finanszírozási többletigényt jelent majd” – írja, hozzátéve, hogy jövőre legalább 600-700 millióval kellhet majd többet fizetniük ugyanezekért a szolgáltatásokért.

Arra a kérdésre, hogy miből fogják ezt kigazdálkodni, azt írja: „nem tudható”. „Az önkormányzat, szemben a kormánnyal nem vethet ki nyakló nélkül extraadókat, amelyeket végül úgyis az emberekkel fizettetnek meg” – fogalmaz, hozzátéve: hitelt is csak a kormány engedélyével vehetnek fel, de azt sem a működési költségekre. Amit vagyontárgyak eladásából sem finanszírozhatnak, hiánnyal pedig nem tervezhetik meg a költségvetést. Végső soron csak a helyi adókból és díjakból tudják mindezt kigazdálkodni, de azok emelését szintén megtiltotta a kormány, a legnagyobb bevételt, az iparűzési adót pedig meg is felezték. Mint írja, az ebből befolyó pénzek a 2019-es szintet sem érik el Józsefvárosban.

„Lássunk tisztán: a kormány és a Fidesz arra kényszeríti az ellenzéki önkormányzatokat és a fővárost, hogy egyre kevesebb pénzből oldja meg a kötelező feladatait. Ez egyre inkább lehetetlen küldetésnek tűnik” – summázza, hozzátéve, hogy ha a helyi szolgáltatásokat nem tudják megfelelő színvonalon biztosítani, azért joggal a polgármestereket veszik majd elő a helyi lakosok. „Csak a fideszeseket kimenekítik majd a költségvetési csapdából, mint eddig mindig. A többiek menjenek nyugodtan tönkre. A számlát Önök, a józsefvárosiak fogják megfizetni” – zárta a bejegyzését.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek