Egész Európa kereste a magyar top bűnözőt, most elkapták | videó

Megosztás

Az 55 éves P. Zoltánt a célkörözési nyomozóik információja alapján kapták el Kepno városában – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

A férfit évek óta keresték a rendőrök. Fenn volt a magyar top 50-es körözési listán, és 2021-ben felkerült a legkeresettebb európai bűnözőket tartalmazó EU Most Wanted és az INTERPOL körözési listájára is.

Bűnlajstromán a lopástól kezdve, a súlyos testi sértésen és a fegyveres rabláson át egészen az emberölésig, akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő súlyos bűncselekmények szerepeltek.  

Ő volt az, aki 2014. szeptember 29-én Budapesten, a XVII. kerületben társaival kínai állampolgárokat rabolt ki fegyverrel. A támadás során sorozatlövő fegyverrel tüzet nyitottak az áldozatok kocsijára, majd nagyösszegű valutát zsákmányoltak. Miután P. Zoltánt elkövetőként azonosították a hatóságok, eltűnt a rendőrség látóköréből, és azóta is szökésben volt.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztálya a fegyveres, veszélyes körözött személyként számon tartott szökevény keresését 2019-ben kezdte el. Miután felmerült a gyanú, hogy külföldre távozott, a magyar fejvadászok felvették a kapcsolatot az európai célkörözési hálózattal (ENFAST), és egy közel három évig tartó hajsza kezdődött. Ezen idő alatt a magyar nyomozók összedolgoztak német, holland, román, osztrák, valamint lengyel kollégáikkal, hogy valamennyi birtokukban lévő információt közösen leellenőrizzenek, és a szökevény nyomára bukkanjanak. Időről időre újabb szálat kellett lenyomozniuk, mely alapos és aprólékos munkát igényelt.

P. Zoltánnak évekig sikerült egérutat nyernie, azonban napokkal ezelőtt a célkörözési egységre rámosolygott a szerencse, és sikerült lokalizálnia a férfi rejtekhelyét. Kiderítették, hogy hamis román iratokkal Lengyelországban bujkál. Majd a két ország barátságához hasonlóan szoros szakmai együttműködésben egyre szűkítették a kört a körözött körül. Végül 2022. május 18-án este Kepno városában a helyi rendőrség bevetési egysége egy lakásban elfogta, esélyt sem adva számára a további menekülésre. Kiadatásáról a lengyel bíróság fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek