Biztonsági kamerák rögzítették, ahogy orosz katonák fegyvertelen civileket gyilkolnak Kijevnél – videó

Megosztás

Ne feledjük, az orosz propaganda egyik legfontosabb alappillére, hogy ők civileket szánt szándékkal sosem öldösnek ebben a háborúban (amiről eleinte még kimondani is tilos volt, hogy háború lenne). Ezek a felvételek azonban erősen az ellenkezőjéről tanúskodnak, de előre tudhatjuk, erre is lesz valamilyen magyarázata az oroszoknak és ezzel együtt a fideszeseknek is.

Több biztonsági kamera is fölvette, ahogy az orosz különleges erők katonái megölnek egy 65 éves, fegyvertelen biztonsági őrt és a főnökét, majd kifosztanak egy boltot Kijev mellett. A felvételek, amelyekről a BBC készített riportot, még viszonylag az orosz-ukrán háború elején készültek, amikor az orosz Specnaz katonák az ukrán főváros ostromára készültek.

A felvételeken az látszik, ahogy az oroszok fegyverrel a kezükben megpróbálnak betörni egy kapun, majd ezt abbahagyják, amikor megjelenik Leonyid, a biztonsági őr. A katonák beszélgetnek Leonyiddal és főnökével, aki szintén megjelenik a kerítésnél, még egy cigit is elszívnak együtt, majd a katonák hátat fordítanak és elindulnak arra, amerről jöttek. A fegyvertelen ukrán civilek hasonlóan tesznek, mire két orosz katona megfordul, visszaszalad a kerítéshez és hátulról rálő a két férfira. Leonyid megsérül, de sikerül elmenekülnie, a főnöke rögtön meghal.

A 65 éves nyugdíjas biztonsági őr ezek után visszamenekült az őrbódéjába, ahol először igyekezett valamennyire ellátni a sebeit, majd felhívta egy barátját, hogy elmondja, mi történt. A barát, Vaszil a BBC-nek elmondta, Leonyid nagyon riadtnak tűnt a telefonban, azt mondta, mindene fáj és nagyon rosszul érzi magát. Vaszil értesítette a helyi ukrán védelmi erőket, amelynek pár önkéntese meg is jelent a helyszínen, de látták, hogy az oroszok túlerőben vannak, ezért várniuk kellett. Próbálták telefonon tartani a lelket a súlyosan sérült Leonyidban, de ő közben elvérzett.

Ezalatt az orosz katonák, akik egy lopott kisbusszal érkeztek a helyszínre, amelynek oldalára fekete festékkel fölfestették az orosz ejtőernyősök ismert V jelzését, nagyon jól érezték magukat. Betörtek a bicikliboltba, amire Leonyid vigyázott, az igazgató irodájában találtak pár üveg whiskey-t, iszogattak. A bulit csak az rontotta el kicsit, mikor rájöttek, hogy az irodában is van egy kamera, amit egy kalasnyikov tusával levertek. Leonyid a barátjának arról beszélt telefonon halála előtt, hogy a katonák azt mondták, ők nem ölnek civileket, mielőtt hátba lőtték volna. (via 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek