Már ilyen is van: álmagánnyomozók vertek át a neten rászedett ügyfeleket

Megosztás

Több különböző módszerrel is dolgoztak, az átutalt előleg után azonban mindig köddé váltak. Ahhoz is idő kellett, mire az áldozat rájött, átverték.

Magukat magánnyomozónak kiadva csalnak ki emberektől pénzt ismeretlenek – írja a Hvg.hu. A csalók magánnyomozót kereső hirdetésekben találnak áldozataikra, akikkel telefonon felveszik a kapcsolatot, majd azonnali munkához látást és gyors eredményeket ígérnek, cserébe a mihamarabb átutalt előlegért. A valóságban soha többet nem jelentkeznek.

Antal Zsolt magánnyomozó, szolgáltatásait több platformon, köztük a joszaki.hu-n is hirdeti. Az oldal ajánlatkérők és szakemberek összekötésével foglalkozik, bárki regisztrálhat rá, hogy megfelelő „szakit” találjon valamilyen munkára, vagy hogy szolgáltatásait hirdesse. Az ajánlatkérők feladnak az oldalon egy hirdetést, a megfelelő szakember pedig felveszi velük a kapcsolatot.

Egy ilyen hirdetést látva hívott fel Antal Zsolt pár hónapja egy péceli lakost, aki magánnyomozót keresett. Az illető elmondta Antalnak, hogy elkésett, már korábban jelentkezett egy ember a felhívására és felvette vele a kapcsolatot, és az illetőnek rövid telefonos egyeztetés után a kért előleget (200 ezer forintot) is átutalta.

A hvg.hu-nak Antal elmondta: a magánnyomozók jellemzően nem kérnek előleget, ráadásul törvényi kötelezettségük a megbízóval személyesen is egyeztetni.

Csak aznap további négy hasonló átverésről, az utóbbi három hónapban összesen húsz esetről szerzett tudomást a magánnyomozó. Az ismeretlenek 70 és 200 ezer forint közötti összegeket csaltak ki megrendelőiktől, telefonszám hiányában azonban nem lehetett őket utólag beazonosítani. A csalók hamis nevet adnak meg a hirdetőknek és későbbi szerződéskötést ígérnek azzal, hogy a szerződéstől függetlenül máris munkához látnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek