Ellentámadásba fogott az ukrán hadsereg Harkivnál 

Megosztás

Sikeresnek látszó ukrán offenzíva zajlik Harkivnál, amelynek a célja várost bombázó orosz tüzérség lőtávolon kívülre szorítása – írja a brit Nemzetközi Hadtudományi Intézet (ISW) szombati jelentésében. Oroszország legalább egy T90-es tankot veszített a harcokban, akadozik a rubel bevezetése a megszállt területeken.

Több falut is visszafoglalt az ukrán hadsereg Harkiv közelében, ezzel úgy tűnik, hogy széles körben megpróbálják kiszorítani az orosz tüzérséget a város közeléből, hogy ne tudják azt bombázni – írja a brit Nemzetközi Hadtudományi Intézet. A jelentés kiemeli, hogy az ukrán hadsereg nem egyetlen gyenge ponton előretörve végzi az offenzívát, hanem

egy kiterjedt vonalon, módszeresen haladnak előre, ez gyakorlatilag az első valóban igazi ellentámadásnak nevezhető ukrán hadművelet

– írja az ISW. Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg három közúti hidat is felrobbantott, hogy akadályozza az ukrán előretörést. 

Harkiv jelentősége vitatott a hadműveletekben, egyes elemzők szerint az orosz tervekben a szerepe az, hogy jelentős ukrán erőket kössön le, amelyek így nem tudják a Donyec-medencében harcoló főerőket támogatni. Az ISW azt írja, hogy a jelenlegi ukrán ellentámadás nem veszélyezteti az Izium környéki orosz erők kommunikációs vonalait, ugyanakkor a város környékének megtisztítása ezt a kötöttséget enyhítené vagy megszüntetné. Az ukrán csapatok délen, Herszonnál is próbálják visszaszorítani az orosz hadsereget, itt azonban nem értek el sikereket.

Kiemelt kép: Orosz tank Mariupolban | fotós: Alexei Alexandrov

Kapcsolódó cikkek