Szem nélküli hódok jelentek meg a Taktaközben

Megosztás

Nem balesetben veszítették el a szemüket, hanem egy genetikai rendellenesség miatt eleve így születtek.

Érdekes posztot tett közzé nemrég Facebook-oldalán a Hortobágyi Madárpark, amelyben egy szem nélküli hódról írtak. Mint a bejegyzésben olvasható, autóbalesetben megsérült az állat, de mint kiderült, nem ekkor vesztette el a szemét:

“A pörkös, rászáradt vérrel fedett fej megtisztítása után, ahol a szemeknek kellene lennie, nem volt semmi. Röntgennel megvan a szem helye, de sem szemhéjak, sem szempillák, semmilyen szemrés vagy forradás nyoma nem látszik. Ez arra utal, hogy vakon, szem nélkül született, és gond nélkül élt eddig legalább 2 éves koráig a teljesen kifejlett, mintegy 30 kg-os jó kondícióban lévő, mondhatni kövér állat” – írják.

“Nincs természetes ellensége, csak az autók, melyeket eddig elkerült. Víz kell neki és nyárfa, ami megvolt az élőhelyén, ahol vakon is boldogult.”

MInt kiderült, nem is egyetlen szem nélküli hódot találtak az utóbbi időben: “Facebook-posztunkra kommentelőktől tudjuk, hogy ugyanaznap, ugyanott, Takatakenézben láttak egy másik szemnélüli hódot is, de onnan 20 km-re, Tarcalon is volt egy harmadik. Úgy tűnik, hogy egy ritka genetikai rendellenesség dúsult fel a környéken, mely biztos, hogy nem kívánatos az egyébként eléggé elszaporodott hódok populációjában” – olvasható a bejegyzésben, amelyben hozzáteszik: a sérült hód ezentúl inkább egy állatpark lakója lesz.

Forrás és fotó: Hortobágyi Madárpark Facebook

Kapcsolódó cikkek