A háború miatt begyorsulhat az elektromos autók piaca

Megosztás

Az orosz-ukrán háború miatti látványos energiaár-növekedés az elektromos járművek felé terelgetik az autóvásárlásban gondolkodókat, így ez a folyamat oly mértékben fel fog gyorsulni, hogy Magyarországon évi 40-50 százalékos növekedésre kell felkészülni – nyilatkozta Marsi Norbert a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület elnöke a Világgazdaságnak. Mivel a hazai utakon futó elektromos autók száma jelenleg olyan 50 ezer körül mozog, ez az év végére akár 70-80 ezerre is növekedhet.

Persze Marsi szerint az is egy nagyon fontos szempont, hogy milyen támogatásokkal segíti az állam a vásárlásokat. A zöldátállás és azon belül az elektromos autókra való átállás deklarált uniós cél, így ha Brüsszelben komolyan gondolják, hogy 2050-re el kell érni a kibocsátásmentességet, akkor már rövid távon is meg kell, hogy jelenjenek a kapcsolódó finanszírozási pályázatok.

Továbbá az energiaárak növekedése mellett lassíthatja ezt a folyamatot a háborús bizonytalanság is, ami növeli minden hosszabb távú befektetés kockázatát, így az a fura helyzet állt elő, hogy a háború egyszerre ösztönzi és hátráltatja az e-autóra való átállást.

Megoldást jelenthetnek a problémára a használt elektromos autók, amikhez már megfizethető áron is hozzá lehet jutni, ráadásul a szakember szerint tévedés, hogy az akkumulátorkapacitás csökkenése miatt ezek az autók használhatatlanok lennének. Marsi elmondása szerint még a tízéves villanyautók akkumulátor-teljesítménye sem megy 70 százalék alá, viszont az tény, hogy az e-autózás olyan kompromisszumokat kíván az embertől, amelyek mellett nem minden élethelyzetben jelent jó megoldást az elektromos autó.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek