Tíz évet kaphat az ózdi dohányboltot kirabló férfi

Megosztás


Az Ózdi Járásbíróság 2022. április 26-án ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott elhatározta, hogy az Ózd, Árpád vezér úton lévő dohányboltból fog pénzt szerezni, miután az élettársától élelmiszer vásárlásra kapott összeget szerencsejátékon elvesztette. A férfi tudott a trafikban lévő biztonsági kameráról, ezért annak érdekében, hogy a felvételek alapján később ne tudják beazonosítani, a saját ruházatára további nadrágot és pulóvereket, a fejére kapucnit húzott, az arcát szájmaszkkal takarta el, majd egy 20 cm pengehosszúságú konyhakéssel a dohánybolthoz ment. Az üzletbe belépve elővette a magával vitt kést, azt maga elé tartotta és azt mondta az eladónőnek, hogy „Adjad ide az összes pénzt, gyorsan, igyekezz!”. Az eladó félelmében kinyitotta a pénztárgépet, mire a gyanúsított benyúlt a kasszába és a benne lévő, mintegy 160.000 Ft készpénzzel elfutott. A vádlott külső ruházatát elégette.

A bíróság a terheltet felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt 10 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Enyhítő körülményként értékelte a férfi részbeni beismerését és azt, hogy megbánta tettét, súlyosító körülményként vette azonban figyelembe a büntetőeljárás hatálya alatt történő elkövetést, valamint a vagyon elleni erőszakos cselekmények elszaporodottságát.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője – tekintettel arra, hogy a terhelt az eljárás során mindvégig azt állította, hogy műanyag játékkést használt – elsődlegesen eltérő minősítésért, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így a döntés nem jogerős.

Kapcsolódó cikkek