Kúria: jogerősek az érvénytelen népszavazásra biztató civilekre kirótt bírságok

Megosztás


Elutasította a Kúria a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét, amit a szervezet azért nyújtott be, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hárommillió forintra bírságolta, amiért érvénytelen voksolásra buzdított a gyermekvédelmi népszavazáson -írja a HVG.

Az NVB előzőleg egy kifogás nyomán eljárva jutott arra a megállapításra, hogy a Háttér Társaság megsértette a választási eljárási törvény jóhiszemű és rendeltetésszer joggyakorlásra vonatkozó előírását, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson.

Az NVB azzal érvelt, hogy a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra buzdításra, „mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”. A testület szerint ez visszaélésszerű joggyakorlás, a Háttér Társaságot pedig a társszervező Amnesty Internationallel együtt három-hárommillió forint bírság megfizetésére kötelezte, illetve egy sor másik szervezetre is bírságot szabott ki, még olyanokra is, amelyek nem is vettek részt a kampányban.

A döntést a civilek úgy kommentálták, hogy

„annak a hatalmas közösségnek az elhallgattatását célozza, amelyik élve a szabad véleménynyilvánítás jogával, demokratikus úton buktatta meg a kormány propaganda-népszavazását”.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek