Megint találtak egy új koronavírus-variánst, de aggodalomra nincs ok

Megosztás

Nem kizárt, hogy fertőzőbb ez a mutáns, de az még nem jelenti azt, hogy súlyosabb megbetegedéseket is okoz.

Egy új koronavírus-variánst azonosítottak az Egyesült Királyságban, de a szakértők szerint egyelőre nincs ok a riadalomra annak ellenére sem, hogy a múlt héten csúcsot döntött a Covid-járványhoz köthető áldozatok száma Angliában – írja az Index.hu.

Az XE névre keresztelt változat az Ázsiában rohamosan terjedő omikron BA.1 és BA.2 alváltozatának a kombinációja. Az ilyen típusú mutánsokat rekombinánsnak nevezik.

„Aggodalomra semmi ok” – idézte az ABC News a bostoni gyermekkórház vezető epidemiológusát. „A rekombináns változatok újra és újra felbukkannak. Ez azért kapta az XE rövidítést, mert előtte már azonosították XA, XB, XC, XD változatokat, de egyik sem bizonyult igazán veszélyesnek” – magyarázta Dr. John Brownstein.

Az Egyesült Királyságban március 22-ig 637 XE-esetet regisztráltak. A legkorábbit január 19-én észlelték.

Az első jelek arra utalnak, hogy az XE valamivel fertőzőbb lehet, mint a BA.2, de az Egészségügyi Világszervezet ezt még nem látja bizonyítottnak.

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN NEM TALÁLTAK ARRA UTALÓ JELEKET, HOGY A VARIÁNS ELLEN NEM VÉD AZ OLTÁS, ÉS AZT SEM TAPASZTALTÁK, HOGY SÚLYOSABB SZÖVŐDMÉNYEKET OKOZHAT VAGY VÉGZETESEBB KIMENETELŰ LEHET.

“Lehetséges, hogy fertőzőképesebb, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosabb is” – mondta az epidemiológus.

Ezzel egyidejűleg az Egészségügyi Világszervezet saját jelentésében leszögezte: figyelemmel kíséri az XE-t, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az alfa-, delta- és omikron-változathoz képest veszélyesebb lenne. „A WHO továbbra is értékeli a rekombináns változatokkal kapcsolatos közegészségügyi kockázatot”, és „frissítéseket fog közölni, amint további bizonyítékok állnak majd rendelkezésre” – áll a szervezet március végén közzétett jelentésében.

Forrás és további részletek: Index.hu

Kapcsolódó cikkek