Lakosságarányosan hozzánk érkezett a legtöbb menekült

Megosztás

A hétfőn közölt adatok szerint lakosságarányosan eddig Magyarországra érkezett a legtöbb ukrajnai háború elől menekülő ember – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a humanitárius tanács ülése után.

Egész pontosan már 530 587 fő lépte át az ukrán-magyar határt, mostanra pedig már 7947 ember nyújtott be menedékkérelmet,

a BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pedig már 9474 embernek segítettek. Az oda érkezőknek biztosított egészségügyi ellátást, gyógyszerfelírást vagy bármilyen egészségügyi ellátást biztosítanak, és a MÁV is működtet a csarnokban egy nemzetközi jegypénztárat. A vasúttársaság hétfő reggelig az Ukrajnából menekülőknek 173 ezer szolidaritási jegyet állított ki, amely ingyenes utazást biztosít az ország határain belül.

Hétfőtől már a Fővárosi Kormányhivatal gyámügyi főosztálya is segíti a BOK csarnokban a kísérő nélküli kiskorúakat, és növekszik azoknak gyermekeknek a száma is, akik részt vesznek a közoktatásban:

mostanra 181 óvodás és 758 iskolás jár magyarországi intézménybe.

A köznevelési intézményekben az a cél, hogy a gyerekek minél gyorsabban integrálódjanak, ezárt a kormány a kötelező iskoláztatáson felül heti öt délutáni egyéni foglalkozást biztosít az érintett tanulóknak, ezért havi 130 ezer forint többlettámogatást kapnak az Ukrajnából érkező menekülőket befogadó iskolák, köznevelési, illetve szakképzési intézmények. Az érettségire készülőknek pedig biztosítják a magyar érettségit, vagy a korábbi jelentkezés módosítását – tette hozzá a szóvivő.

A felnőttek elhelyezkedését is segítik: a BOK csarnokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium által megbízott cég segít munkavállalási kérdésekben, és a munkáltató is támogatást kaphat a február 24-ét követően a határt átlépő ukrán, vagy kettős állampolgárok munkavállalása esetén a lakhatási és az utazási költségekhez. A támogatás a költségek 50 százaléka, de legfeljebb 60 ezer forint – jegyezte meg Szentkirályi.

Kapcsolódó cikkek