Megszavazta az Európai Parlament az oligarcha-jelentést, amiben Orbán Viktor neve is szerepel

Megosztás


Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament azt a jelentést, amiben arról írnak, hogy vannak olyan tagállamok, ahol a nemzeti kormányok tagjai is az „oligarchia részei“, az uniós pénzeket pedig saját céljaikra használják fel – írja a Népszava.

A finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített állásfoglalásban a magyar miniszterelnök neve is felbukkan, amikor azt írják benne tényfeltáró cikkekre hivatkozva, hogy

Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont.

Az is szerepel a jelentésben, hogy az EU Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) 2015 és 2019 között Magyarország kapta a legtöbb pénzügyi korrekcióra vonatkozó ajánlást. A szerda esti vitában a Népszava szerint Daniel Freund német zöldpárti képviselő felvetette:

“Nemcsak az orosz oligarchák vagyonát kell befagyasztani, hanem az EU saját oligarcháinak járó uniós forrásokat is. “Ha így folytatjuk, Orbán oligarchái felvásárolják az utolsó független napilapot is Magyarországon”

– mondta.

A jogilag nem kötelező érvényű jelentésben arra szólítják fel az Európai Unió intézményeit, hogy vessenek be minden lehetséges eszközt annak megakadályozására, hogy az oligarchák átvegyék a gazdaság, a pénzügyek és a politikai irányítását. Hatékonyabb adatgyűjtést szorgalmaznak és szigorúbb szabályokat az összeférhetetlenségek megakadályozására.

Kapcsolódó cikkek