Tárgyalás nélkül elítélték Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédjeként

Megosztás

Büntetővégzéssel hozott elmarasztaló ítéletet a Veszprémi Járásbíróság az „Ördög ügyvédje” ellen – számolt be az Ügyészség keddi közleményében. Mint írják,

az ügy mindkét vádlottjával szemben tárgyalás nélkül született ítélet és mindketten pénzbüntetést kaptak.

A Fővárosi Főügyészség még tavaly októberben emelt vádat Czeglédy Csaba DK-s politikus és egy társa ellen. A vádirat szerin az „Ördög ügyvédje” maga Czeglédy Csaba. Azonban Czeglédy tagadta a vádat. Az ügyet a Pesti Központi Kerületi bíróság kezdte el tárgyalni, akkor a bíróság kimondta, hogy az ügy “egyszerű megítélésű”. Az „Ördög ügyvédjének” tárgyalását illetékesség hiányában később Szombathelyre helyezték át, ahonnan később összeférhetetlenség miatt Veszprémbe került az ügy.

Az ügyészség októberi vádirata szerint Czeglédy Csaba és társa különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten 2019 szeptemberében. A vádiratban az szerepel, hogy Czeglédy kérésére társa a Facebookon létrehozott egy profilt, majd azon keresztül egy oldalt, aminek később „Az ördög ügyvédje” nevet adta. A vádirat szerint Czeglédyék célja az volt, hogy a „nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék”. Az ügyészség szerint az ügyvéd kilenc ember arcképmását mint különleges személyes adatát és hat ember „nemi életre vonatkozó” különleges személyes adatát kezelte jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okozott, társa pedig ehhez szándékosan segítséget nyújtott.

A legújabb információk szerint a Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, azaz az ügy az ő döntésük alapján is egyszerű megítélésű, így azt tárgyalás mellőzésével bírálták el. A közleményben az áll, hogy a bíróság a bizonyítékok alapján a váddal egyezően megállapította, hogy Czeglédy Csaba vádlott és bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa elkövette a kilenc rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét.

A bíróság Czeglédyre – halmazati büntetésül – összesen egymillió forintos, társára pedig ötszázezer forintos pénzbüntetést szabott ki, egyúttal rendelkeztek arról is, hogy ha a vádlottak ezt nem fizetik be, akkor a „büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell változtatni”.

A büntetővégzés ellen fellebbezni nem lehet, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

A közlemény megjelenése után a HVG megkereste Czeglédy Csabát, aki a lapnak elárulta, hogy a bíróság ítéletétől ő maga is a sajtóból értesült. Czeglédy szerint a háttérben súlyos jogsértés lehet, azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi a következő lépésük az ügyben.

Kapcsolódó cikkek