Gond lehet a metróközlekedéssel az orosz háború miatt, nem érkeznek alkatrészek és szakemberek

Megosztás

A botrányos körülmények között történt drága beszerzés és a számtalan műszaki hiba után most még ez is. Mivel ebben is Oroszországtól tették függővé hazánkat Orbánék, még a fővárosi metróközlekedés is veszélybe kerülhet, már egy hónapja nem érkezik alkatrész. Pedig a felújított szerelvények igencsak szeretnek tönkremenni, ezt is mi fizettük.

Az elmúlt 30 napban nem érkezett alkatrész a budapesti 3-as metró orosz szerelvényeihez és a gyártó Metrovagonmas szakemberei sem jöttek Oroszországból – ismerte el a Népszavának a BKV. Az ukrajnai orosz invázió ugyan a vállalat szerint egyelőre nem befolyásolja a szerelvények karbantartását, ám a jelenlegi készlet legfeljebb néhány hónapra elegendő, attól függően, hogy milyen ütemben kell cserélni azokat. Ráadásul kérdés, hogy az oroszországi gyár – amely háborús felszereléseket is előállít – készít-e most egyáltalán a szerelvényekhez alkatrészeket.

A BKV szerint a kifogyó alkatrészek pótlását illetően „folyamatosan vizsgálják és keresik a hazai és egyéb beszerzési és szállítási lehetőségeket”.

Az ukrajnai háború jelenlegi és későbbi hatásait elemző friss jelentésből az derül ki, hogy az alkatrészhiányon túl szinte behajthatatlanná vált a cég mintegy 12,5 milliárdos kötbérkövetelése. Szép időszak köszönthet a fővárosiakra, ha még a metróközlekedés is gondba kerül a korábbi hibás döntések miatt.

Kapcsolódó cikkek