Sokkoló, milyen pillanatok alatt elviszik a rendőrök a háborúellenes feliratot tartó hölgyet – videó

Megosztás

Kíváncsi volt a főszereplő és stábja, mennyi ideig tarthatja büntetlenül a kezében azt a két szót tartalmazó kis feliratot, amivel jelezte, nem akar háborút. A választ rendkívül gyorsan megkapták. A sors iróniája, hogy utána egy másik nyilatkozó is érkezett, a Kreml álláspontját osztotta, ennek ellenére őt is elvitték a zsaruk. Oroszországi demokrácia 2022.

A Moscow Times egykori, a Politico jelenlegi moszkvai tudósítója, a holland Eva Hartog osztott meg egy videót arról, hogyan zajlik az élet a napokban Moszkvában. (Feltehetően VPN segítségével tette fel a videót, mert a Twitter majd’ az összes közösségi oldallal együtt blokkolás alatt áll Oroszországban.)

Az eredeti felvételt az Activatica nemzetközi, de orosz nyelvű aktivista-platform készítette. Twitter-oldalukon rengeteg videó van arról, ahogy oroszországi nagyvárosok közterein letartóztatnak a rendőrök civileket.

Ebben az a különleges, hogy megmutatja: szinte mindegy mit mondasz már, elvihetnek. Az első interjúalany felteszi a kérdést, vajon hány másodperc alatt viszik el, ha felemeli a kezében lévő „Két szó” (amivel arra utal: elég a háborúból) feliratú papírt. Gyorsan megkapjuk a választ.

Az utána megszólaló nő már egyáltalán nem provokál, sőt, a Kremlnek kedves gondolatokat oszt meg a riporterrel – de a végeredményen nem változtat ez sem, őt is elviszik a rendőrök. Neki az lehetett a bűne, hogy ugyanazokkal az újságírókkal állt szóba.

Hogy a riportereket is elvitték-e végül, az a videóból már nem derült ki.

Az OVD-Info adatai szerint a rendőrség 37 városban több mint 831 embert vett őrizetbe a hétvégén, amikor ismét több városban tüntetéseket szerveztek Oroszországban. Ukrajna február 24-én kezdődött lerohanása óta már több mint 14 763 tüntetőt vettek őrizetbe 151 orosz városban. (A borítókép illusztráció)

A háború szó nyilvános használatáért 15 év börtön is járhat. A helyes megfogalmazás a különleges művelet. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek