Kerülőúton mégis eljuthatnak fegyverek Ukrajnába Magyarország érintésével

Megosztás

Orbán Viktor korábban bejelentette, hogy Magyarország nem engedi át a területén Ukrajnába fegyvereket. A ma megjelent határozat szerint azonban ez valójában lehetséges, ha azt kerülőúton, egy másik NATO-tagállam érintésével jut el Ukrajnába.

Orbán azzal érvelt a fegyverek Ukrajnának küldése ellen, hogy

szomszédos országról van szó, számolni kell azzal, hogy az oda küldött fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőnek majd, “hiszen Kárpátalján magyarok is élnek, onnan is vonultattak be katonákat”.

Sokan azért nem értették Orbán indoklását, mert a fegyvereket nem az oroszoknak küldenék, hanem az ukránoknak, akik nem lőnének velük a kárpátaljai magyarokra, mások pedig arra hívták fel a figyelmet: Magyarország ugyan nem ajánl fel fegyvereket Ukrajnának, nem engedi át a területén a fegyverszállításokat, ugyanakkor részese a közös, 500 millió eurós fegyverprogramnak. A miniszterelnök úgy korrigált, hogy ha a fegyvereket rajtunk keresztül szállítják Ukrajnába, akkor a Kárpátalján haladó fegyverszállító konvoj válhat célponttá.

A miniszterelnök Hétfőn délelőtt Facebook-videóban erősítette, hogy erről meg is jelent a kormányhatározat.


Csakhogy ez a kormányhatározat 4. pontja, és már eggyel korábban, a 3. pontban rögzítik, hogy az ugyanilyen, halált okozó fegyverek mégis eljuthatnak Ukrajnába Magyarországon keresztül, még ha egy kis kerülővel is. A kormányhatározat 3. pontja ugyanis így szól: Magyarország

engedélyezi a szövetséges fegyveres erők által az Európai Unió Tanácsának (KKBP) 2022. február 28. napján meghozott, a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében megvalósuló támogatási intézkedésről szóló 2022/338/KKBP határozata hatálya alá tartozó eszközöknek (halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak) Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba történő szállítását.

A kulcsszó ebben a “más tagállamba”. Ez azt jelenti, hogy mégis átengedi Magyarország a területén a fegyvereket, ha azok kerülőúton, egy másik NATO-tagállam érintésével jutnak csak el Ukrajnába. 

Kapcsolódó cikkek