Putyin úgy gondolta, 48 óra alatt átveszi a hatalmat Ukrajna felett, de súlyosat tévedett, naponta 6500 milliárd forintosat

Megosztás

Ennyibe kerül ugyanis Oroszország számára minden egyes háborús nap, ráadásul az eredmények eddig messze elmaradtak a várttól. Több szakértő szerint az orosz diktátor arra számított, hogy az ukrán emberek és Zelenszkij elnök is gyorsan elmenekül a harcok kezdetekor, ám ehelyett kemény ellenállásba ütköznek mindenhol csapatai. A pénz pedig gyorsan fogy. Döntő lehet?

Vlagyimir Putyin orosz elnök még azelőtt, hogy csütörtökön háborút indított Ukrajna ellen, azt állította, hadserege 48 óra alatt átveheti a hatalmat az ország felett. A háború negyedik napján a jelek szerint úgy tűnik, hogy az ukrán védelmi erők ellenállása sokkal hatékonyabb, mint azt akár csak a nyugati hírszerzés várta. Bár az oddsok a kijevi kormány és hadsereg ellen szólnak, de a brit titkosszolgálat, az MI6 vezetője már egyre biztosabb abban, hogy Putyin háborúja nyerhetetlen, de a gazdasági szankciók nélkül is napi 15 milliárd angol font veszteséget okoz – írja a Napi.hu.

Az ukrán hadsereg ellenállása meglepte a nyugati hírszerzőket is: az Egyesült Államok háború előtti elemzéseiben azt tartotta a legvalószínűbb, hogy 48 óra alatt eleshet Kijev, valamint további 72 óra alatt akár az egész országot megszállhatják az orosz csapatok. Vlagyimir Putyin orosz elnök is azt ígérte, hogy 48-96 órán belül meghódíthatják az országot.

Észtország védelmi erőinek korábbi vezetője, Riho Terras vasárnap azt állította, hogy Putyin háborúja nem a tervek szerint halad, mert Oroszországnak gyorsan fogy a pénze és a fegyvere, és kénytelen lesz tárgyalásokat kezdeni Volodimir Zelenszkij kormányával, ha Kijev 10 napig feltartja az oroszokat. Terras arról is beszélt, hogy az orosz államfő még egy múlt heti találkozón egy bunkerben az Urál-hegységben az ország oligarcháinak és más vezetőinek azt állította, hogy szerinte a háború “könnyű” lesz, és “egy-négy nap alatt mindent elintéznek”. 

“Az oroszokat sokkolta az a heves ellenállás, amellyel találkoztak” – írta Terras közzé téve néhány korábbi hírszerzési jelentést. Azt állította, hogy az információik szerint az oroszoknak már nincs stratégiájuk a hevesen ellenálló Ukrajna elfoglalására, és kijelentette, hogy az egész inváziós terv arra épült, hogy “pánikot keltsenek a civilek és a fegyveres erők körében, és menekülésre kényszerítsék Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt”. Zelenszkij viszont nem ment el, folyamatosan lelkesíti katonáit, valamint bírálja a Nyugatot a késlekedések miatt, támadja Putyint az agresszió miatt. 

A brit MI6 titkos hírszerző szolgálat vezetője is azon az állásponton van már, hogy szerinte Oroszország ukrajnai háborúja “nyerhetetlennek” bizonyul, mert Vlagyimir Putyin elnök soha nem fog politikai győzelmet aratni az ország népe felett. Richard Moore, azt írta egy jelentés és hírszerzési elemzés alapján, hogy az orosz erők végül kudarcot fognak vallani Ukrajnában, mert alábecsülték az ország katonai erejét és heves elszántságát.

Lawrence Freedman, a londoni King’s College hadtudományi professzor emeritusa pedig úgy látja, Moszkva számára a győzelem nem lehetséges. Egy sikeres invázió, amely megdönti Ukrajna kormányát nem elég, hanem az ukrán nép megnyerésével lehetne csak győzelmet hirdetni – írja a Daily Mail az összefoglalójában.

Ehhez szerinte Oroszországnak nincs ereje. Még ha a kormány elveszíti is az ellenőrzést a főváros felett, és menekülni kényszerül, és az ukrán erők parancsnoki rendszere kezd összeomlani, az nem jelenti azt, hogy Oroszország megnyerte a háborút.

A kijevi védelmi minisztérium az orosz veszteségeket pénteken mintegy 2800 katonára, 80 harckocsira, 516 páncélozott járműre, valamint 10 repülőgépre és hét helikopterre becsülte. Szombaton – az állami Ukrinform kellő kritikával kezelendő jelentése szerint – már bőven átlépte az 5000 főt az orosz áldozatok száma.

Most viszont már a költségekre is figyelnie kell az orosz hadseregnek és Vlagyimir Putyinnak: ukrán hírszerzési források szerint az orosz gazdaságnak naponta mintegy 15 milliárd angol fontba, vagyis 6515 milliárd forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy a Kreml szombatig mintegy 45 milliárd fontot (19 542 milliárd forintot) költött az Ukrajna elleni harcra.

A Twitteren a már említett Terras azt állította, hogy Oroszország kénytelen lesz tárgyalásokat kezdeni Ukrajnával, ha Kijev 10 napig képes feltartóztatni a Kreml előrenyomulását, addigra Oroszország mintegy 150 milliárd fontot, vagyis 65 000 milliárd forintot égethet el a háborúra. Ez óriási összeg: a Terras szerint 10 napra vetített háborús költség a komplett magyar GDP majdnem másfélszerese, másként: egy-egy magyar lakosra vetítve 660 ezer forintnak felelne meg. A SWIFT-szankció pedig további, óriási csapást mérhet az orosz gazdaságra. Kinek jó ez a háború?

Kapcsolódó cikkek