Szombat reggel megérkezett az első menekült Miskolcra

Megosztás

A Tiszai pályaudvaron szált le egy hatvan év körüli ukrán nő, aki érkezését követően segítséget kért a rendőrségtől jelezve, hogy a háborús Ukrajnából érkezett. Ezt követően ideiglenesen a városházán szállásolták el – számolt be az esetről a Minap.

A miskolci önkormányzatot értesítették, és az idegenrendészeti hivatal nyitásáig a városházán kapott helyet a menekült. A nő egyedül érkezett, az információk szerint jó egészségi állapotban volt. A városházán élelmiszercsomagot is kapott, majd fél 8-kor jöttek érte az idegenrendészet munkatársai. A protokoll szerint ugyanis – mivel nem kettős állampolgár – az ügyét az idegenrendészet kezeli. 

A városháza sajtóosztálya elmondta, Miskolc lakásállományában vannak olyan ingatlanok, amelyeket a menekültek számára fel tudnak ajánlani, de ez a keret szűkös.Veres Pál polgármester ezért tegnap a miskolci szállásadók segítségét kérte: ha tudnak, szálláshelyekkel, ingyen vagy kedvezményesen segítsenek a városunkba érkező menekülteknek.

Miskolc felkészült a menekültek fogadására, de az intézkedések jelentős része nem a várostól függ, hanem az államtól. Ők rendelhetik el azt is, hogy a kollégiumokat vagy azokat az épületeket, amelyek menekültek befogadására alkalmasak, megnyissa annak tulajdonosa, üzemeltetője.

Kapcsolódó cikkek