A Miskolci Törvényszéken korrupcióval vádolnak egy bírót és egy ügyvédet

Megosztás


A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt egy bíró, egy ügyvéd és egy harmadik fél ellen a Miskolci Törvényszéken. A közlemény szerint egy járásbíróságon dolgozó bíró egy emberkereskedelem miatt folyó büntetőügyben megtudta, hogy az egyik vádlott ismételt letartóztatását tervezik. Az ügy folyamán 13 millió forint is gazdát cserélt volna – számolt be a HVG.

Mivel a bíró és ügyvédként dolgozó élettársa ismerték a férfit és annak barátnőjét, figyelmeztették a vádlottat, hogy a letartóztatására fel tudjon készülni. Ezután az ügyvédnő 13 millió forintot kért a vádlott barátnőjétől azzal az indokkal, hogy azt a letartóztatás megszüntetése érdekében az ügyben eljáró hivatalos személyeknek kell továbbítania.

Az ügyészség szerint a nő az ajánlatot elfogadta és 2019 februárjában előlegként átadott 500 ezer forintot az ügyvédnőnek.

Időközben – hatásköri okból – a törvényszékre áttett ügyben a vádlott letartóztatását a bíróság 2019. május 6-án megszüntette. Ezek után a bíró – aki tudott az élettársa által kért jogtalan előnyről – a bíróság épülete előtt közölte a szabadon bocsátott vádlottal, hogy a segítségért cserébe fizesse ki az ügyvédnőnek a fennmaradó összeget.

A valóságban azonban ügyvédnő és a bíró a letartóztatás megszüntetése érdekében semmilyen lépést nem tett, a kért vesztegetési pénzt maguknak szánták.

A jogtalan előny egy részét kifizető nő beismerő vallomást tett,

míg a bíró és élettársa tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Kapcsolódó cikkek