Egy civil kezdeményezést saját sikerükként adnának elő a fideszes képviselők?

Megosztás

Úgy tűnik, idegen tollakkal ékeskednének a kormánypárti képviselők, Hollósy András és Bajusz Gábor ezért komoly feddést is kapott az interneten és más fórumokon is.

Érdemes tájékozódni, hogy egy adott területen mi történik, mielőtt a politikát belekeverik – ezt tanácsolta Hollósy András és Bajusz Gábor fideszes képviselőknek egy kommentelő.  Aki azt is hozzátette: javaslom, ha legközelebb ezen a városrészen kívánnak a közérdekért tenni, azt jelezzék a helyi lakosoknak, ezzel megtisztelnék őket – írja a Minap.hu. Történt ugyanis, hogy a miskolci Fidesz két önkormányzati képviselője megpróbált ráugrani egy civil kezdeményezésre, és saját sikerként propagálni azt a szemétszedést, amelyet a helyi civil közösség végzett el a Bábonyibércen. A két miskolci, kormánypárti politikus videóban is beszéltek arról, az ő kezdeményezésükre indult el az illegális szeméthegyek felszámolása. A közösségi oldalukon megosztott ezen posztjuk alatti kommentek azonban hol finoman, hol kevésbé finoman figyelmeztetik őket arra, idegen tollakkal ékeskednek.

De mi is történt valójában? A miskolci önkormányzat partnere, egy civil szervezet egy pályázat keretében, már több mint egy éve közösségfejlesztési munkát végez a Bábonyibércen, ennek keretében a helyiek képviselői részt vesznek a Leszakadó Városrészek Munkacsoportban, felszólalnak és képviselik az érdekeiket. A közösségfejlesztési tevékenységet számos, a helyi közösségek által kezdeményezett akciók is segítik, ezeket maguk szervezik, maguk valósítják meg. Ilyen akció volt a fent említett szemétszedés is, amelyet a programban résztvevő közösségek, azaz a Bábonyibércen élők találtak ki, végeztek el.

Információink szerint ez úgy zajlott, hogy a bábonyibérci akciócsoportot megkereste egy ottlakó a szemétszedés ötletével, majd a csoport a közösségi oldalán meghirdette az akciót: menjen, aki tud nekik segíteni. A szemétszedésre kijelölt napon a helyiek öt zsák szemetet szedtek össze az első állomásukon, majd egy másik területre mentek takarítani. Mire visszaértek a korábbi helyre, látták, a közösség által szedett zsákok mellett valakik fotózkodnak. Akkor még nem ismerték fel a fideszes képviselőket, és azt sem értették, kik és miért állnak modellt az ő munkájuk mellett.

Megkerestük a terület önkormányzati képviselőjét is, a Velünk a Város frakció tagját, Erdei Sándor Zsoltot, aki valóban támogatta a helyi kezdeményezést. „Hollósy András és Bajusz Gábor önkormányzati képviselők Mekk Elekként viselkedve sorozatban próbálják megkérdőjelezni a Velünk a Város frakció képviselőinek képességeit, munkáit. Azon városrészekbe járnak fűkaszával, csavarhúzóval, ahol Velünk a Városos önkormányzati képviselő van, és próbálják úgy beállítani, mintha rajtuk múlna, hogy a fű le van e vágva, a palánkok vissza vannak-e ragasztva. Pedig nem. A Bábonyibércen is így jártak, ráadásul ott egy magánterületen állva próbálták elhitetni, hogy a Városgazdával szemetet szedettek. Egyrészt: a városgazda magánterületen nem végezhet ilyen jellegű munkát közpénzből. Másrészt, a szemétszedést az a helyi, összetartó közösség kezdeményezte, szervezte meg, amely az ott élőkből szerveződött. Magam is támogatom őket, támogatom az akcióikat, például big-bag zsákokat kaptak a mostani takarításhoz, illetve a Városgazdával elvitettem az összegyűjtött szemetet. De ezen kívül járdafelújítást is végeztek már, bozótot irtottak, számos hasznos feladatot végeznek el. Így őket is joggal háborította fel, hogy a fideszesek az ő munkájukat is politikai haszonszerzésre használták fel.”

Kapcsolódó cikkek