Karácsonyékat akarták lejáratni, de egy komoly fideszes szál jött elő, Gattyán György pártja is érintett lehet

Megosztás

A budapesti főpolgármester szerint már senki számára nem lehet kérdés, hogy hatalmas kamukkal próbálták lejáratni az ellenzéki összefogást és városvezetést, ám ehelyett úgy tűnik, fideszes pénzemberek ügyeskedése rajzolódik ki a városháza-ügyben. A hirtelen a semmiből feltűnő Gattyán György pártjának alelnöke is vastagon benne lehet a buliban.

A főpolgármester meghallgatásával folytatódott hétfőn a fővárosi önkormányzat többpárti, a Városháza-ügyet vizsgáló bizottságának munkája. Az ülésen Karácsony Gergely a Telex beszámolója szerint bejelentette: vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi amiatt, hogy Schadl György, a Völner–Schadl-ügy egyik főszereplője, a Magyar Bírói Végrehajtói Kar tavaly novemberben letartóztatott elnöke korábban gyanús ingatlanügyleteket kötött két fideszes vezetésű önkormányzattal. Ezekben érintett a fővárosi önkormányzat, mivel az épületekre vonatkozó elővásárlási jogával nem tudott élni – magyarázta.

Azt is elmondta Karácsony Gergely, hogy már a ciklus elején megvolt a szándék a Városháza fejlesztésének megindítására, annak stratégiájáról pedig 2020 októberében döntés is született. Ennek alapjául egy, a főváros vagyonkezelő cége által készített döntéselőkészítő anyag szolgált, amely érveket, alternatívákat tartalmazott. Ezt publikálták is, az utolsó mondatai pedig tisztán mutatják, hogy

a főváros nem kívánta az épületet értékesíteni.

Ezt törvény szerint sem tehetnék meg.

Karácsony emlékeztetett, hogy összegyűjtötték és nyilvánosságra hozták a 2019 óta született összes vagyongazdálkodással kapcsolatos döntést, és egymillió forintot ajánlottak fel annak, aki bármilyen korrupcióra utaló mondatot bennük, de senki sem jelentkezett a pénzért. Hamis tehát a vád, hogy el akarták volna adni a Városházát, és hamis az is, hogy nem átlátható módon gazdálkodtak – közölte.

Karácsony szerint a Fidesz propagandagépezete által felépített kamu eljárásban csak a zavarkeltés a cél, az ügy valódi szereplőinek pedig Gansperger Gyulát, az Orbán-kormány volt családi könyvelőjét, a Rahimkulov családot, Huszár Viktort, Gattyán György pártjának alelnökét és Berki Zsoltot nevezte.

Az MTI tudósítása szerint Karácsony azt is mondta, hogy a nyomozóhatóságok kezében semmilyen komolyan vehető dokumentum sincs az ügyben, csak politikai vádak hangzottak el, amelyeket semmi nem támaszt alá. Szerinte a vizsgálóbizottság fő megállapítása csak az lehet, hogy nem történt semmi olyan dolog, amivel „minket vádoltak, viszont lelepleződött egy propagandahadjárat”.

Ugyancsak az MTI szerint felháborítónak nevezte a főpolgármester, hogy „kamu” hangfelvételek alapján „kamu” házkutatásokat tart a rendőrség és a vizsgálóbizottság elnökének, Kovács Péter XVI. kerületi polgármesternek (Fidesz-KDNP) azon kérdésére válaszolva, hogy szerinte a hangfelvételek nem valósak, úgy válaszolt: „azt állítom, hogy sz…rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken”, ugyanis emberek beszélgetnek egymás között, így semmit nem bizonyít a felvétel. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek