Harmincöt éve volt az egész országot megbénító, óriási havazás – képek

Megosztás

Nagyon tornáztatnunk kell az agyunkat, hogy az utóbbi két évtized tekintetében két-háromnál több ilyen, de legalább hasonló mértékű havazásra vissza tudjunk emlékezni. 1987 januárjának közepe azonban éppen úgy jött össze időjárásilag, hogy hihetetlenül hideg volt és elképesztő mennyiségű hó esett le. Ez még az akkor élőknek is szokatlan mennyiség volt, az egész ország megbénult.

Méteres hótorlaszok, leálló vonat- és tömegközlekedés, bezárt iskolák, élelmiszer- és tüzelőanyaghiány. A negyven felettiek valószínűleg soha nem felejtik el ezt a néhány napot, amikor a tél úgy igazából megmutatta erejét Magyarországon.

A mai napig emlegetjük az 1986/87-es telet: a Dunán leállt a hajóforgalom, a havazás több száz települést zárt el a külvilágtól, a hó eltakarításához katonai erőket kellett bevetni, a sereg gyalog, hátizsákban szállított kenyeret a hó miatt otthon rekedtek számára. A méteres hótorlaszok mellett a fagy és a szél is nehezítette a mindennapokat. Immár 35 éve, hogy január 12-ére hatalmas havazás bénította meg az országot.

A rendkívüli körülmények az időjárási paraméterek kivételes együttállása révén tudtak kialakulni. 1987 januárjában tartósan kaptuk a sarkvidék felől a hideg levegőt, miközben a Genovai-öböl felett egy nagy kiterjedésű ciklon helyezkedett el, amiből dél-délkelet felől, nagy nedvességtartalmú levegő áramlott a Kárpát-medence fölé. E két légtömeg keveredése éppen hazánk fölött zajlott le. Január 10-én országszerte 36-48 órán át tartó havazás vette kezdetét. Január 16-án újabb adag havat kaptunk. A hó mellett a -20 fokos fagyok és a viharos szél is jelen voltak, helyenként 2 méteres hótorlaszok alakultak ki – írja az Időkép.

illusztráció
illusztráció
illusztráció
illusztráció
Image #0
Napokig tartó országos krízist okozott a rémálomba fordult „mesetél”
AZ 1987-ES NAGY HAVAZÁS - Prusi Dosszié
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Emlékszel még, milyen durva volt az 1987-es tél? | nlc
Nagy havazás 1987 - Régi Győr
Az 1987-es nagy havazás az évszázad telét hozta Magyarországra! Te átélted?  Ez a videó megmutatja, milyen is volt!

Kapcsolódó cikkek