Kilátót és mászófalat is kialakítanak az István malom épületében

Megosztás

Miskolc sok ikonikus, de rozsálló ipari komplexuma közül jelenleg az István malmot újítják fel, ami során új funkciókkal látják el. A malomban 2011-ben szűnt meg a gabonaőrlés, amikor a működtető gazdasági társaság bezárta az üzemet, és a Tiszapalkonya melletti ipari területen, zöldmezős beruházás keretében egy korszerűbb malmot épített fel.

Az egykori István malom nyolc éven át üresen állt, majd 2017-ben az Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. megvásárolta.

A terület rendezésének részeként 2018 nyarán felrobbantották az úgynevezett kis silót, majd 2020 végéig bontási, illetve közművesítési munkálatokat végeztek, tavaly pedig megkezdődött az utcafronton található épületek, köztük a Monarchia korabeli régi irodaház felújítása.

Ezzel párhuzamosan zajlik egy látványosnak ígérkező fejlesztés, a nagyobbik, 55 méter magas silónak kettős funkciót szánnak. Első ütemben a tetején egy körbejárható területet alakítanak ki, amely kilátóként funkcionál majd. A kilátó felirat már olvasható a siló Selyemrét felőli oldalán.

A siló belső 11 szintjén, amely korábban a siló gépészeti tere volt, különféle képzőművészeti kiállításoknak, valamint a malom történetét bemutató tárlat számára biztosítanak díjmentesen felületet. 

A siló fejlesztésének második ütemében a két korábbi gabonatároló hengert szeretnék hasznosítani.

Az egyik belsejében mászófalat alakítanának ki, valamint – ha a statikai számítások engedik – a közbenső cellában egy 33 méter mély, búvárok számára kialakított merülőmedencét hoznak létre.

Kiemelt kép: Az István malom silójának robbantása

Forrás: boon.hu

Kapcsolódó cikkek