Az omikron karácsonykor sem lassít – több, mint 4500 repülőjáratot töröltek a világban

Megosztás

Éppen az ünnepek idején. Ennek legfőbb oka, hogy a légitársaságok dolgozói közül olyan sokan fertőződtek meg a Covid új variánsával, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő számú személyzet. De az utóbbi napokban egyébként is rengeteg korlátozást vezettek be szerte Európában.

A FlightAware járatkövető cég kimutatta, hogy a világ minden tájáról 2175 járatot szüntettek meg szenteste, ami egy tipikusan nagy forgalmú nap. Ezeknek kb. negyede az Egyesült Államokban volt. További 1779 járatot szüntettek meg világszerte karácsony első napján, illetve még 402 járatot, amit vasárnapra terveztek – írja a 444.hu.

A törlések nagy része öt cégnél volt: a China Eastern 474 járatot törölt, míg az Air China 188-at. A United 177, az Air India 160, a Delta pedig 150 járatot törölt. A társaságok közleményei az omikron variáns gyors terjedésével indokolták a járattörléseket. Az ünnepek előtti káoszra reagálva a légitársaságok az oltott személyzet karanténszabályainak enyhítését kérték.

A légitársaságok közösségimédia-oldalain csalódott utasok tömegei kértek segítséget a szinte az utolsó pillanatokban törölt járataik miatt. A járványhelyzet és a bizonytalanság ellenére több millió amerikai indult vakációra karácsonykor. New York egyébként tervezi, hogy 15 ezer főre korlátozza a Times Square-re, az éves szabadtéri szilveszteri ünnepségre beengedhető emberek számát.

Európa-szerte a kormányok különböző módon próbálják gátolni az omikron terjedését:

  • Olaszország, Spanyolország és Görögország újra kötelezővé tette a maszk viselését a szabadban.
  • A spanyolországi Katalóniában éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.
  • Hollandia a hét elején szigorú zárlatot rendelt el.
  • Németország bejelentette, hogy december 28-tól 10 főre korlátozza a privát összejöveteleket, és bezárja az éjszakai klubokat. A focimeccseket zárt ajtók mögött rendezik.
  • Portugália elrendelte a bárok és éjszakai klubok bezárását december 26-tól, és január 9-ig kötelezővé tette az otthoni munkavégzést, ahol lehet.

(GuardianBBC)

Kapcsolódó cikkek